dimarts, 7 de gener del 2014

CRIDA A LA 44ena SORTIDA XINO-XANO


Vista aèria de les restes arqueològiques del Turó de Montgròs.


CAMINADA, HISTÒRICO-LITERARIA I PAISATGÍSTICA
PELS VOLTANTS DEL BRULL


Data.- Dijous 16 de gener de 2014.

Tipus d'itinerari.- Un dels propòsits de l'excursió és visitar –amb un guia- les muralles ibèriques del Turó de Montgròs, restes arqueològiques d'importància singular. La sortida, a més, es combina amb la visita a d'altres elements històrics de l’entorn: les restes del castell i l'església parroquial de Sant Martí del Brull; l'antic sanatori i l'església modernista de Casademunt (aquest vell sanatori –avui Centre d’Espiritualitat d’una congregació de monges- és un lloc adequat per fer memòria del malaguanyat poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que hi va morir -el 1938- quan només tenia 24 anys); passarem prop de velles masies com Can Serrà, l’Estanyol (transformada en la seu del Club de Golf), el Rourell, el Boix, la Sala o Can Rovira. A més a més, l’itinerari és un recorregut paisatgístic pels boscos de la zona, on predominen les alzines, els roures i els pins que –també a l’ hivern-  tenen el seu encant. Finalment, cal afegir-hi els notables sots (torrents), tallats gairebé verticalment, especialment el de l'Afrau de Muntanyà i el de les Bigues (que travessarem) i els cingles del Saní des d’on tindrem unes bones vistes sobre la vall del Pujol i les serres que baixen des del Pla de la Calma. Tot plegat una excursió molt variada, sense gaires desnivells i força fàcil.

El Pla de la Calma i la casa d' El Pujol des dels Cingles del Sani.

Recorregut, horaris i dificultat.- Arribarem amb els cotxes fins al pàrquing que hi ha davant l’església del Brull.

El recorregut que farem a peu serà:

0,00 km. 0h 00’.-  Aparcament del Brull (442414 – 4629861). 843 m d’alçada.
0,06 km. 0h 10’.-  Restes del castell del Brull (lloc on esmorzarem). 850 m.
1,20 km. 0h 35’.-  Casademunt (441815 – 4629756). 836 m.
1,80 km. 0h 45’.-  Can Serrà. 775 m.
2,00 km. 0h 55’.-  Tanca del Camp de Golf “Osona-Muntanyà-El Brull”. 750 m.
2,30 km. 1h 05’.-  Sot de les Merles (440800 – 4629656). 759 m.
3,10 km. 1h 25’.-  Sot de les Bigues (440612 – 4629125). 735 m.
4,00 km. 1h 50’.-  Coll del Montgròs (440232 – 4628457). Cruïlla de camins. 792 m.
4,60 km. 2h 05’.-  Poblat ibèric del Turó de Montgròs (439746 – 4628368). 764 m.
5,80 km. 2h 20’.-  El Boix (440424 – 4628172). 808 m.
6,40 km. 2h 30’.-  Pista asfaltada (a l’alçada de La Sala). 829 m.
9,00 km. 3h 15’.-  Aparcament del Brull.

Església del Sagrat Cor de Casademunt 

Detall del Camp de Golf , al fons es veu la punta del campanar de l'església de Casademunt.

Per tal d’aprofitar be aquesta sortida matinal i tenint en compte que la visita al recinte del Turó de Montgròs dura ben be 1 hora, tindríem de començar la caminada al Brull sobre les 8h 30’. (Temps de caminada: 3h, 15’ + Temps de pauses i esmorzar: 1h 15’ + Temps per a la visita al Turó de Montgrós: 1h = 5h 30’). Per a poder dinar, a les 14h.

Sant Martí del Brull

El recorregut total és d’ uns 9 km i  el temps estimat per a fer-lo, sense visites  ni aturades, d’ unes 3 h. El desnivell acumulat és de +/- 220 m. La dificultat de la sortida és, amb alguna curta pendent, baixa.

Detall de la Muralla del Poblat de Montgròs.

Dinar.- El dinar el farem a les 14h, un cop acabada l'excursió, al Restaurant Can Pascual, plaça de l’Ajuntament s/n, Ctra. del Montseny a Seva km. 32,10 EL BRULL, tel. 938 840 236. El preu del menú és de 12 euros (IVA inclòs). Ens faran un dinar una mica a mida: De primers, amanida i "seques" amb cansalada i de segon, ens poden fer (però cal dir el que cadascun de nosaltres volen): carn a la brasa, galtes o pollastre amb mandonguilles. A l'hora d'apuntar-se aniria be que digueu el segon que preferiu.

Restaurant Can Pascual

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- l’ Antonio, en Llorenç i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª i la Montse la llet i el cafè, en Carles i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). No oblideu portar roba d’abric, guants, “bragues” per al coll, barretines i barrets per al fred. Cremes protectores per a la cara i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.-  Farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos. Per tant, sis-plau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que el coordinador organitzi la logística de transport, els “punts de concentració” a Barcelona i l'hora de trobada (que segurament serà per als qui sortim de Travessera/Llepant a les 7h 15’ del matí). El "repartiment" final en els diferents cotxes, l'anirem comunicant directament als assistents per correu electrònic.

Visita a les Muralles Ibèriques del poblat del Turó de Mongròs.-  El coordinador de la sortida ha concertat, amb el Centre d’Informació del Parc del Montseny que hi ha al Brull, una visita guiada per dins del recinte. El temps necessari per a la visita és d’ 1 hora. El preu  és de 3 euros per persona. Calculem que l’hora de la visita podria ser a les 11h 30’.

Vista aèria del camp arqueològic del Turo de Montgròs, 
amb la passera metàl·lica per a facilitar-ne la visió

Detall del poblat ibèric.

Vista parcial del pany de muralla.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 13 de gener, trucant o escrivint un correu a en Josep Lluís, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de confirmar (el dimarts els ho hem de dir), al restaurant el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar i organitzar el transport fins al lloc de l'excursió.

IMPORTANT PER ALS QUI NO PODEN O VOLEN CAMINAR: AL POBLAT DE MONTGRÒS S'HI POT ANAR EN COTXE i afegir-vos així -si ho preferiu- a la visita i després dinar plegats.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

PRONÒSTIC PER LA 44ena XXR

La separació de les isobares en el quadrant NE de la peninsula ens permet esperar poca activitat atmosfèrica


Pel que sabem fins ara, recolzant-nos en els models numèrics, el proper dijous 16 ens espera una situació de quasi pantà baromètric, però encara dintre de la franja de baixes pressions (1011 mbar).
En aquest escenari el més probable és que els núvols de totes les alçàries estiguin presents durant tot el dia, el vent serà fluix de ponent i la temperatura oscil·larà entre els 4º i els 5º. Com que la humitat començarà pel 88% al matí i anirà decreixent fins el 64% a la tarda, la sensació de fred la tenim garantida.

El consell: Caldrà que anem ben abrigats!!


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.



ACTUALITZACIÓ
A un quart de deu del matí d'avui, dia quince:

Hi han novetats que obliguen a actualitzar el pronòstic anterior:



La pressió atmosfèrica anirà encara de baixa fins els 1003 en tant que la humitat en comptes de disminuir, augmentarà fins el 100% i la temperatura pujarà a 12º. 
Amb aquestes condicions és possible que la pluja es faci present cap a mig dia, moderadament, però pot ser mullarà.

Conclusió: A més de roba d'abric caldrà la capalina o el paraigües.


J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada