dimarts, 28 de gener del 2014

CRIDA A LA 45ena. SORTIDA XINO-XANO


Platja de l'Home Mort

DE SITGES A VILANOVA PEL CAMÍ COSTANER
DELS COLLS

Data.- Dijous 6 de febrer de 2014.

Tipus d'itinerari.- Entre Sitges i Vilanova i la Geltrú es conserva un tram de costa aïllat i tranquil. Al segle XIX, les seves platges i cales solitàries eren un bon lloc per a entrar el contraban que arribava per mar. Un agradable camí de ronda (el GR 92), entre el litoral i la via del tren, el ressegueix. El recorregut s’enfila per caps i davalla per les platjoles tot resseguint un litoral abrupte i vorejat d’espadats. És una zona coneguda, des de molt antic, amb el nom de “Els colls”. Aquest topònim sembla que està relacionat amb el llenguatge col·loquial dels pescadors, ja que per a ells els “colls de mar” són les onades que penetren a les roques quan hi ha temporal. Aquest nom és també ben antic doncs la masia dels Colls, que hi ha dalt d’una d’aquestes puntes rocoses, està documentada -com a mas des Coyll- en un document reial de l’any 1372. La ruta recorre un territori rocós amb vegetació mediterrània (pins, margallons, atzavares, llentiscles i garric) amb un seguit de braços de terra –les anomenades “puntes”- i de cales tranquil·les: la Platja de les Anquinesla Platja de l’Atlàntida, la Punta de les Coves, la Platja de l’Home Mort, la Punta i platja de la Desenrocada, la Punta Grossa amb la Cala dels Gegants, la Cala Xica, la Punta de l’Ombra, la Punta Llarga –on hi ha la masia dels Colls-, la Punta Mabrera i, ja a tocar de Vilanova, la Platja del Far. Els paisatges naturals i els bonics carrers i passejos de Sitges i Vilanova i la Geltrú complementen l’interès d’aquest itinerari. Confiem gaudir-lo.

Panorama des de dalt de Punta Llarga


Recorregut, horaris i dificultat.- L’aproximació i el retorn de la zona de l’excursió el farem en tren (Rodalies Renfe, línia R 2). La caminada començarà a l’estació de Sitges i tornarem a agafar el tren, al final de l’excursió, a l’estació de Vilanova i la Geltrú.

Passeig Marítim de Sitges

El recorregut que farem a peu serà:

0,00 km. 0h 00’.-  Estació Rodalies de Sitges.
0,06 km. 0h 10’.-  Passeig Marítim.
2,60 km. 0h 35’.-  Hotel Terramar. Platja de les Anquines. Esmorzar.
2,90 km. 0h 45’.-  Riera de Ribes.
3,50km.  1h 00’.-  Inici sender GR 92 al final de l'aparcament de la discoteca Atlàntida.
3,80 km. 1h 15’.-  Punta de les Coves. Baixem a la platja d’en Rosers i després de superar unes roques arribem a la platja de l’ Home Mort.
4,10 km  1h 35’.-  Punta de la Desenrocada, amb un bon estimball.
4,50 km. 1h 40’.-  Punta Grossa, sota hi tenim la Cala dels Gegants. Més enllà pujarem fins a la Punta Raldiris o “el Morro de Gos” i per sobre de la Cala Xica.
4,70 km. 2h 05’.-  Punta de l’Ombra. Passarem per “la Caixa de Morts” i la Cala del Barco.
5,45 km. 2h 35’.-  Punta Llarga, dalt la carena hi ha la masia dels Colls.
5,70 km. 2h 50’.-  Punta Mabrera, al seu extrem hi ha un vell fortí.
6,00 km. 3h 05’.-  Església i Far o “la Farola” de Sant Cristòfol.
6,10 km. 3h 10’.-  Torrent de la Piera.
6,20 km. 3h 15’.-  Port de Vilanova.
6,50 km. 3h 30’.-  Estació Rodalies de Vilanova i la Geltrú.


Platja de les Anquines on esmorzarem

Punta Grossa

El recorregut total és d’ uns 6,50 km i el temps estimat per a fer-lo, sense visites ni aturades, d’ unes 3 h 30’El desnivell acumulat és de +/- 100 m. La dificultat de la sortida és, tot i algun pendent sobtat, baixa. En alguns trams, el camí passa a tocar de la via del tren o prop dels cingles sobre el mar, cal anar-hi –doncs- amb precaució.


Dinar.- El dinar el farem a les 14h, un cop acabada l'excursió, al Restaurant del CLUB NÀUTIC, Escullera de Ponent s/n, tel 938 101 968 de VILANOVA i LA GELTRÚ. El preu del menú és de 12,90 euros (IVA inclòs). 



Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- l’ Antonio, en Llorenç i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª i la Montse la llet i el cafè, en Carles i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut (penseu que és terreny pedregós) i bastons (qui en vulgui dur). No oblideu portar roba d’abric, guants, “bragues” per al coll, barretines i barrets per al fred. Cremes protectores per a la cara i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Punta Llarga

Lloc i hora de trobada.- Farem, com ja s’ha dit, el viatge fins a Sitges i el retorn des de Vilanova i la Geltrú en tren. La línia que ens hi porta és la R 2 de Rodalies Renfe.

Els qui sortim de Barcelona agafarem el tren que va fins a Sant Vicenç de Calders, els horaris de sortida/pas per les diferents estacions és:
Estació de França .................. surt a les 7h 51'....... i arriba a Sitges a les 8h 36'
Estació de Passeig de Gràcia..... passa a les 7h 59’....  i arriba a Sitges a les 8h 36’.
Estació de Sants..................... passa a les 8h 06’.... i arriba a Sitges a les 8h 36’.

Els qui agafem el tren a Passeig de Gràcia ens trobarem a les 7h 40’ a l’accés de l’estació de Passeig de Gràcia/Aragó (ja torna a estar en servei) davant les taquilles.


Per als companys que venen del Maresme, si volen anar-hi en tren, poden agafar el qui va a Molins de Rei i fer transbord a l’estació de Sants (per agafar el tren on hi anirem la resta de la colla). El tren que agafarem per anar a Sitges passa per l'estació de Sants a les 8h 06’. 
El tren que permet l'enllaç passa per les respectives estacions del Maresme amb els següents horaris:
Estació de Cabrera de Mar.. passa a les 7h 09’ .. i arriba a Sants-Estació a les 7h 54’.
Estació de Premià de Mar... passa a les 7h 15’ .. i arriba a Sants-Estació a les 7h 54’.

Far -"la Farola"- de Sant Cristòfol

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dimarts 4 de febrer, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de confirmar al restaurant el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.



EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

PRONÒSTIC PER LA 45ena XXR


Pel que es veu fins al dia d'avui, el proper dijous en haurà passat un front i estarem en una mena d'impasse en el que no és d'esperar meteors dignes de menció.
Atenent al que nosaltres ens importa per la nostra xino xano, el més significatiu és que no ens mullarem, que el vent serà de garbí (per tant anirà paral·lel a la línia de la costa i ens vindrà de cara) amb una força de entre 5 i 6. Estarem coberts per una capa de núvols alts, que com és normal deixarà veure el sol a estones. La temperatura anirà en increment des dels 7º al prendre el tren a Barcelona fins els 14º cap a mig dia.

Per interpretar les gràfiques que us presento, heu de fixar-vos en la part central, des de la tercera ratlla vertical començant per l'esquerra, que representa la una de la matinada del dijous 6, fins la ratlla del centre que és la del dia 7.

Conclusió: Vestits de ceba per anar pelant-nos i bufanda (o braga) per tal de protegir-nos del vent.

Post scriptum: Hores d'ara no tinc prou dades per pronosticar si les onades ens esquitxaran o no.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada