dimecres, 19 de febrer del 2014

MÚSICA I CANTANTS (11)


Foto Ferran d' Armengol                        

CANTANT LA GENT S’ENTÉN:
CORAL INTERRELIGIOSA PER LA PAU


A més de les activitats que fem plegats la gent de la colla -individualment- dediquem una part del nostre temps –ja ho hem dit en alguna altra ocasió- a fer, juntament amb les “obligacions” familiars –especialment els nets-, moltes altres activitats de tipus social, cultural o solidari.

Per exemple –tot i que, potser, a ella li farà una mica de “vergonya” que ho expliquem- la Montserrat T. ocupa bona part del seu temps lliure a assajar i cantar en una coral. Una coral que té, a més, “valor afegit”: La CORAL INTERRELIGIOSA PER LA PAU.


CANT CORAL AMB COMPROMÍS PLURAL I SOLIDARI

Aquest singular grup coral és un projecte de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) i va néixer l’any 2007 amb el desig de mostrar a la societat, avui tan multicultural i plurireligiosa, que la cultura del diàleg i la pau és un repte urgent i molt valuós.

Formada per més de 50 cantaires de diverses tradicions religioses, creences i conviccions, vol esdevenir una oferta de formació musical i enriquiment personal i un punt de trobada, convivència i amistat.

D’ entre la cinquantena de cants que conformen actualment el seu repertori, citem com a mostra de la seva diversitat –religiosa i cultural- els següents: Siyahamb’ Ekukhanyen’ Kwenkhos, cant zulu. Om Mani Padme Hum, mantra budista. Dodi li, cant jueu. Pare Fes-los U, coral protestant. This Little Light of Mine, Cant spiritual negre. Gospel Cristià Evangèlic. Sol Cennet’in, cant Sufí. Ragu Pati, mantra hindú. Agni Parthene, melodia cristiano-ortodoxa. Sönam Diyi cant budista. Ya Bahá'u'l-Abhá, cant Bahá'í . Awe Somagwaza, tradicional Rep. De Sudàfrica. Pare Nostre de Rimsky Korsakow, cant cristià.


La CORAL INTERRELIGIOSA, del 2007 fins avui, ha dut a terme més d’una trentena de concerts, la majoria dels quals han estat intervencions en actes de caire interreligiós o humanístic, tot i que també ha actuat en esdeveniments civils. Com a mostra d’aquesta activitat podem citar la seva participació en diverses trobades interreligioses arreu de Catalunya i en quatre trobades -també interreligioses- en motiu del Dia Mundial de la Sida a Barcelona, dos concerts en motiu del Dia Internacional de la Pau -una a l’auditori de la Pedrera i l’altra a l’Auditori de Barcelona-, les intervencions en diversos Parlaments Catalans de les Religions i actuacions a diverses seus de tradició oriental i occidental en motiu de festes pròpies.

Ha actuat, també, en esdeveniments de caire civil com els concerts a la Casa Elizalde, al parc de l’Estació del Nord, a l’Auditori de Caixa Fòrum, al Teatre d’Esparraguera, al Centre Cívic de la Sedeta i al pati Manning a petició de la Direcció General d’Afers Religiosos.


Fa poc, el 13 de desembre passat, la Montserrat ens convidà al Concert Solidari que la CORAL feia a la Cripta de la Sagrada Família. Com que la data coincidia amb la de la Excursió Xino-Xano mensual, amb el dinar de Nadal i amb la Celebració del IV aniversari d’aquestes sortides, només una petita representació va poder anar al concert però ens informà –puntual i objectivament- que aquest havia estat un èxit, tant artístic com de públic. No en teníem cap mena de dubte.


Enhorabona Montserrat, per aquesta noble dèria. Que en gaudeixis, que en gaudiu, que en gaudim... tots els qui ens hi sentim partícips.

Permete'm que acomiadem aquestes ratlles amb els darrers versos del Cant de la Senyera, l’himne que va escriure en Joan Maragall per als cantaires de l’”Orfeó Català”. La vostra bandera, la de la CORAL INTERRELIGIOSA PER LA PAU, a més de la catalana és, també, la del diàleg, el respecte, la pau i la tolerància. 

Enhorabona per tot plegat i, com va dir el poeta: veu, llum i força !!!

...

Oh bandera catalana!,
nostre cor t'és ben fidel;
volaràs com au galana
pel damunt del nostre anhel;
per mirar-te sobirana
alçarem els ulls al cel.


I et durem arreu enlaire,
et durem, i tu ens duràs;
voleiant al grat de l'aire,
el camí assenyalaràs.
Dóna veu al teu cantaire,
llum als ulls i força al braç.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada