dilluns, 24 de març del 2014

CRIDA A LA 47ena SORTIDA XINO-XANO


El Marquet de les Roques


PEL PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DE MUNT:
LA VALL D’HORTA, EL MARQUET DE LES ROQUES I EL CASTELL DE PERA.


Data.- Dijous 10 d’ abril de 2014.

Tipus d'itinerari.-  L’itinerari que per aquesta sortida us proposem te el punt de sortida i arribada a La Muntada, un dels masos més antics i significatius de la zona, reconvertit actualment en punt d’informació i escola de natura del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac  i situat en plena Vall d’ Horta. Aquesta vall, formada per una riera de muntanya que te l’origen als peus del Montcau i desemboca al Ripoll, és un dels paratges amb més riquesa natural i paisatgística del municipi de Sant Llorenç Savall.

Font de Llor

Ens dirigirem cap al fons de la vall al Marquet de les Roques, un gran casal que havia estat de la família de l’escriptor i poeta Joan Oliver (Pere Quart). A uns minuts d’aquesta casa, riera amunt, hi ha la Font de Llor on hi podrem esmorzar. Continuarem per una pista, fent alguns revolts, fins al Mirador de la Vall d’Horta amb impressionants panorames sobre la vall i les formacions rocoses de Rocamur (la Màquina de Tren) ¡ el teló de fons de les Forgueroses, el Montcau i els Emprius. Passarem, després, per altres masies típiques de la zona com La Pregona, El Romeu i  -si volem pujar fins al castell de Pera- ens desviarem vers el mas d’Agramunt i, tot seguit, ens enfilarem fins dalt les runes del castell, situades a 735 m. d’alçària; l’esforç val la pena ja que la vista que des d’allà es te és impressionant: el massís de Sant Llorenç, des de La Mola fins al Montcau, però també el Montseny, els Pirineus i fins i tot –si el dia ho permet- el mar. Retornats, de nou, al camí que ve de El Romeu arribarem a Can Brossa (un restaurant que obre els caps de setmana) tancant la caminada al lloc d'inici de l’excursió: La Muntada

Recorregut, horaris i dificultat.- Amb els cotxes caldrà anar, per la C-58, fins a Sabadell i Castellar del Vallès i des d’allà –per la B-124- direcció a Sant Llorenç Savall. Al punt quilomètric 17,100 -uns dos quilòmetres abans d'arribar a Sant Llorenç Savall- comença a mà esquerra, en un revolt pronunciat, una pista forestal pavimentada que ens menarà directament a la Vall d’Horta (La Muntada, El Marquet de les Roques, Can Brossa...). Deixarem els vehicles a l'Escola de Natura i centre d'atenció del Parc Natural de La Muntada i a partir d’aquest punt iniciarem la caminada.

La Muntada

El recorregut que farem a peu, des d’aquests lloc, serà:

0,00 km. 0h 00’.-  La Muntada (520 m. d’alçada).
0,40 km. 0h 10’.-  Pont de La Muntada
1,00 km. 0h 30’.-  El Marquet de les Roques (560 m. d’alçada).
1,60 km. 0h 45’.-  Font de Llor (620 m. d’alçada).
2,20 km. 1h 00’.-  Retorn a El Marquet de les Roques.
2,70 km. 1h 25’.-  Mirador de la Vall d’Horta (600 m. d’alçada).
3,80 km  1h 55’.-  Masia La Pregona (620 m. d’alçada).
4,20 km. 2h 10’.-  Masia El Romeu (580 m. d’alçada).
5,20 km. 2h 45’.-  Masia d’Agramunt (600 m. d’alçada).
6,00 km. 3h 20’.-  Coll del castell (671 m. d’alçada). Fins aquí la pujada és un pel forta.
6,35 km. 3h 30’.-  Castell de Pera (735 m. d’alçada).
8,25 km. 4h 25’.-  Encreuament amb el camí que ve de El Romeu i continua fins Can Brossa (540 m. d’alçada).
9,00 km. 4h 55’.-  Can Brossa (520 m. d’alçada).
9,30 km. 5h 05’.-  La Muntada (520 m. d’alçada).

Podem “retallar” una mica l’excursió amb les següents opcions:
a)    Esmorzar un cop siguem a La Muntada o al Marquet de les Roques i no anar a la Font de Llor (ens estalviem 1,20 km, 100 m. de desnivell i 30’ de caminada).
b)    Un cop siguem a la masia de El Romeu no pujar al Castell de Pera i continuar baixant fins a Can Brossa (ens estalviem 2,80 km, 155 m de desnivell i  unes 2h de caminada).

Resumint:
1.    Excursió complerta segons el pla de ruta i l’horari de més amunt: 9,30 km, +316 / -335 m de desnivell i unes 5 h de caminada.
2.    La mateixa ruta però sense anar a esmorzar a la Font de Llor (i fer-ho, ja que un dia entre setmana no hi ha gaire gent, a La Muntada o al Marquet de les Roques): 8,10 km, +256 /-315 m de desnivell i unes 4h 30’ de caminada. AQUESTA ÉS L’OPCIÓ QUE PROPOSARIA FEM TOTA LA COLLA (TOT I QUI HO DESSITGI POT NO PUJAR AL CASTELL I CONTINUAR BAIXANT PER LA PISTA ESPERAR-NOS A CAN BROSSA –Opció 3-)
3.    Fer l’excursió sense l’esmorzar a la Font de Llor ni pujar al Castell de Pera: 4,50 km, +/-100 m de desnivell i unes 2h 20’ de caminada.

Visió de La Mola des de dalt del Castell de Pera

El recorregut total -segons l’opció triada- pot anar dels 4,5 als 9,3 km el temps estimat per a fer-lo, sense visites ni aturades, -en funció del recorregut escollit- de les 2h 20’ a les 5 hEl desnivell acumulat varia, també, segons les opcions. La dificultat de la sortida és, segons el recorregut, baixa o mitjana (cal dir que la pujada al Castell de Pera te un tros, relativament, curt però dret).

Les restes del Castell de Pera a tocar de la gran roca que li dona el nom.

Dinar.- El dinar el farem a les 14h, un cop acabada l'excursió (hem previst començar la caminada a ¼ de 10 del matí), al restaurant Les Brases de Ponsferrer carretera Monistrol (davant el Poliesportiu) tel. 937 141 015 http://www.lesbrases.com de Sant Llorenç Savall. El preu del menú serà d’ 11 euros (IVA inclòs). 

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- l’ Antonio, en Llorenç i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª la llet i el cafè, en Carles i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). No oblideu portar roba d’abric, guants, “bragues” per al coll, barretines i barrets per al fred. Cremes protectores per a la cara i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.-  L’aproximació fins la Vall d’Horta (Escola de Natura de La Muntada) la farem en cotxes. Tenint en compte que des de Barcelona hi ha uns 42 km (aproximadament, en funció del transit, hi estarem 1 hora), els qui sortim d’aquesta ciutat ho farem, des dels respectius punts de trobada –Llepant/Travessera i "nou" Hospital de Sant Pau- a les 7h 55’ (per allò de que no ens posin cap multa per estacionament indegut). L'hora de concentració i trobada, des dels diferents llocs d'origen, a La Muntada és sobre les 9h. 

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dijous 3 d’abril, trucant o escrivint un correu a en Llorenç, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de confirmar al restaurant el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar i coordinar la “logística” del transport.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL


PRONÒSTIC PER LA 46ena XXR





Per la propera Xino xano del dijous 10, Sembla ser que serem encara en situació anticiclònica, pel que no son d'esperar grans canvis. Com que el vent, tot i sent fluixet estarà de ponent i sud, la temperatura serà força agradable, però tindrem núvols alts que enteranyinaran el cel. O sigui, que no plourà però farà poc sol i poc vent i a Sant Llorenç Savall la temperatura oscil·larà entre els 8º de primera hora del matí i els 18º de mig dia.


Conclusió: Agafeu les capalines només per si un cas, però no caldran.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

ACTUALITZACIÓ

De les deu del matí del dia vuit:


No hi ha grans divergències entre el que vaig pronosticar el passat diumenge i el que es veu avui, només que si us fixeu en la tauleta a dalt, cap a mig matí hi haurà un canvi de vent més marcat que farà augmentar la temperatura a la tarda.

Això és tot, de moment!


NOVA ACTUALITZACIÓ

A les dotze del matí del dia nou:


Aquí el vent està expressat en graus de força Beaufort (equival a una mica més).

Hi ha novetats, el sol lluirà més del pronosticat però no escalfarà gaire perquè hi haurà més vent de sud i un pel més humit.

Apa, fins demà!

Salut,
J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada