dimarts, 8 d’abril del 2014

Ja és Primavera al Clan Os Gris

El Clan anuncia la Sortida de Primavera:
Una passejada històrica
a cavall de l'Alt Empordà i el Rosselló


L'Albera

El propòsit primigeni a l'hora de programar aquesta sortida de primavera va ser, com sempre, tenir una excusa per aplegar-nos i sentir les vivències de l'un i de l'altre en el cada vegada més breu (afortunadament) espai de temps que hem restat sense veure'ns. I, és clar, menjar i beure mentre petem la xerrada.

Però les excuses han de tenir argument i aquest és donar a conèixer indrets i recons de la nostra estimada Catalunya per part dels que som autòctons, encara que sigui d'adopció, d'una part del territori pel qual transcorre la sortida. És com si us diguéssim: -"Aquest és el meu paisatge estimat, te'l dono a tastar perquè el seu encís et faci tornar per gaudir-lo més i millor"-

I és el meu cas. No vaig néixer al Empordà, però el bressol llegendari del País m'ha fet captiu. Ja sabeu allò del pastor i la sirena, oi? Llavors, pot ser motivat per la llegenda, us he configurat un parell de recorreguts històrics separats per forces segles de diferència l'un de l'altre.

El del dissabte serà la ruta de descoberta de l'exili dels perdedors de la Guerra Civil que ens portarà a la muntanya del pastor pels camins de fugida, els camps de refugiats i l'acolliment dels nadons nascuts en aquelles penoses circumstàncies.

La del diumenge serà més lúdica, anirem a la mar de la sirena pels espadats tel·lúrics del Cap de Creus per acabar a les beceroles de la vida monàstica de la nostra terra.

Heus aquí el programa que us proposo:

Divendres 9 de maig.

Acostament a Maçanet de Cabrenys des dels punts de partida de cadascú i acollida al Hostal La Quadra, carrer Rectoria, 11 d'aquesta pintoresca població, on ens aplegarem tots per sopar i debatre el programa de l'endemà.



Per aquells afortunats que disposeu de tot el matí per fer la aproximació, pel camí podeu visitar Figueres, que ofereix el Teatre Museu Dalí o el Museu del Joguet de Catalunya, ambdós molt interessants. I qui només pugui arribar a Maçanet a la tarda, farà molt bé en endinsar-se en els seus carrers i cedir a l'encant de les seves façanes.






Dissabte 10 de maig.

Sortirem, si o si, de l'Hostal a dos quarts de nou per passar pel Mas Perxés on varen fer nit Companys i Aguirre abans de travessar la frontera, aturant-nos un moment al Monument a Companys al coll de la Manrella i fer cap al Museu Memorial de l'Exili a la Jonquera. Aquí ens esperen a dos de deu (hauran obert especialment per nosaltres) per fer-nos una visita guiada.
.



Des de La Jonquera i passant per El Pertús, ens enfilarem per l'extrem oriental del Pirineus, on pren el nom de Serra de l'Albera fins el Puig Neulós que esperem que no faci honor al seu nom i ens permeti una bona visibilitat. Al Puig Neulós pujarem amb els cotxes fins la barrera que queda a 1,9 quilòmetres del cim, llavors haurem de caminar uns tres quarts d'hora per gaudir de les immillorables vistes que des del cim es veuen. Al Nord el Vallespir i el Rosselló fins a Salses, al Sud l'Alt Empordà fins el Montgrí que fa frontera amb el Baix Empordà. Dos estats, però un País.

Des de Puig Neulós

Puig Neulós i el Canigó al fons





Malauradament no podrem entretenir-nos gaire fent fotos (unes poques, si), perquè haurem d'estar a dinar a dos quarts de dues al restaurant Au Remp' Arts de la vila d'Elne. És el més tard que s'ha pogut negociar amb un restaurador francès, que ja sabeu que dinen força d'hora i tanquen la cuina a les dues. Després de dinar ens traslladarem a les platges on gaire bé mig milió de refugiats van patir les condicions d'autèntics camps de concentració i honorarem davant del Monòlit Memorial del Camp d'Argelers les víctimes d'aquell horror.


D'Argelers tornarem a Elne per visitar La Maternité Suisse d'Elne on ens espera l'altre visita guiada del dia per conèixer la història d'aquesta casa que va acollir les parteres que eren als camps de refugiats i els seus nadons i també la extraordinària labor que va desenvolupar la seva fundadora, la infermera Elisabeth Eidenbenz. Els que heu llegit el llibre, pot ser fora convenient que el porteu amb vosaltres, perquè m'han informat que la visita anterior a la nostra es molt possible que hi hagi la seva autora, la historiadora Assumpta Montellà i seria una bona ocasió per demanar la dedicatòria.

Acabada la visita tornarem a l'Hostal la Quadra per sopar i fer el "briefing" de l'endemà. Ah! si, i dormir.






Diumenge 11 de maig.


També sortirem a dos quarts de nou per anar directament al port de Roses on a les deu en punt hem d'embarcar-nos en vaixell "Safari V" dels Blaus de Roses que ens portarà tot seguint la costa fins a Cadaqués. La postal més bella de la Costa Brava, especialment quan s'arriba per mar al matí amb el sol a popa, que en serà el cas al voltant de les onze. A Cadaqués desembarcarem i gaudirem dels seus costeruts carrers on cada recó és un retrat i l'art és infús en cada pedra, a cada flor de cada finestra. Llavors comprendrem perquè va ser, és i segurament serà, el cau de tant i tants artistes.

Cadaqués









Acomplertes les cent fotos que, sens dubte, farem cadascú de nosaltres, embarcarem de nou a les ordres del patró per tornar a Roses. Encotxats en els nostres respectius vehicles farem cap al Port de la Selva, per la carretera que passa pel mig del Parc Natural de la península del Cap de Creus. Allà ens esperen a dinar a Ca la Paquita, avui també a dos de dues. En aquest cas perquè després de dinar tenim un altre visita guiada encaixada entre altres visites del Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes.


El Port de la Selva, al fons Ca La Paquita
Per acabar el tast del meu paisatge estimat, baixarem de San Pere fins a Llançà, el meu poble d'adopció, on enfilats al Castellar, el sol a tres hores de la seva posta cap a Figueres, i tot contemplant la badia farem el comiat que no serà per sempre, tan sols per un instant.










Pressupost:

Mitja pensió entrada divendres sortida diumenge més dinars a Elne i El Port de la Selva per parella 271,80 €   per single  150,90 €

Visites guiades al Memorial de l'Exili, la Maternité i el Monestir i viatge en vaixell, per parella   64.24 €   per single  32.12 €


Hi ha hores d'ara 15 preinscrits, ja hem reservat lloc al Hostal La Quadra i als dos restaurants del recorregut, però caldrà concretar el número exacte de participants el més aviat possible per tal de no tenir problemes d'espai.

És per això que us prego que em feu saber per correu electrònic jm.cortes@telefonica.net , la vostra inscripció definitiva abans del dia 5 de maig.


Mercès.
Una abraçada,
J.M.


2 comentaris:

  1. Joan Miquel, molt bona feina !. La Sortida pinta molt be.

    A més a més no podíem haver triat millor oportunitat. Enguany, precisament, es commemora el 75è aniversari de l’Exili republicà (1939-2014). La desfeta i retirada cap a la frontera de milers de republicans, les penalitats, les incerteses, els bombardejos, la repressió, l’exili,... però també les mostres de solidaritat com la de l’ infermera Elisabeth Eidenbenz...

    Segur que al visitar alguns d’aquells mateixos escenaris commemorarem, amb una certa emoció, aquells fets tan transcendentals per al nostre país, alhora, que retrem un petit homenatge a totes aquelles persones –moltes d’elles procedents d’altres zones de l’Estat espanyol- que els tocà viure aquelles dramàtiques circumstàncies.

    Una Sortida amb companyonia, paisatges, gastronomia, cultura i emocions.

    Moltes gràcies per la laboriosa organització.

    Ara a gaudir-la !!.

    ResponElimina
  2. Copio, per si algú ho mira aquí, el PRONÒSTIC DEL TEMPS fet per en Joan Miquel:

    PRONÒSTIC PER LA SORTIDA DE PRIMAVERA DEL 9,10 i 11

    Amb la prudència que l'antelació ens imposa, sembla ser que el dissabte 10, el dia es llevarà amb 20º a Maçanet de Cabrenys i núvols alts, probablement dels que en diem "cabretes". Seguirà cobert pels núvols alts tot el dia encara que no està clar si continuaran les cabretes o si tindrem cortina d'estrats, en tot cas la jornada serà de cel enteranyinat.
    A l'hora de pujar a Puig Neulós (1.256 m), en aquesta alçada la temperatura serà de 13º i bufarà una brisa lleugera de ponent amb força 3 (concretament a 10 nusos), la qual cosa implicarà que la temperatura de sensació baixarà a 10º (és a dir la temperatura que notarem a la pell). La resta del dia al pla de les viles d'Elna, Argelers i Palau del Vidre, la brisa girarà a garbí i serà encara més fluixa i la temperatura augmentarà als 22º.
    Al vespre, un cop recollits a La Quadra, pot ser i només pot ser, que ens caigui alguna gota mal comptada, però no patiu, el sopar no és al jardí.
    Pel diumenge 11 (un dia més d'antelació) la prudència m'aconsellaria callar, però com que ja m'he ficat en el jardí us diré el sol ho tindrà més magre perquè s'hi afegiran núvols baixos als alts del dia anterior. A l'hora d'embarcar a Roses la temperatura serà de 22º i tindrem una brisa lleugera de gregal que de ben segur aixecarà algun "borregot", més que res per fer maco a les fotos. La pena és que si és cert el pronòstic, el sol no lluirà a l'hora d'arribar a Cadaqués i serà difícil acomplir el meu propòsit que era que poguéssiu fotografiar la vila amb el sol del matí de cara a la façana de l'església (i d'esquena a la càmera).
    No s'albiren canvis al llarg de la jornada i en conseqüència l'objectiu fotogràfic de la tarda (objectiu - propòsit, no de la càmera) que era el Port de la Selva patirà també de la manca de sol. Com segurament sabeu la vila és orientada al contrari de Cadaqués i el previst era fotografiar des del Monestir de Sant Pere de Roda, un altre cop el sol (ara de la tarda) de cara a la façana de l'església (i d'esquena a la càmera).
    A l'hora del comiat a Llançà la temperatura encara es mantindrà en els 19º i així es completarà una jornada ambientalment força agradable.

    O POT SER QUE NO

    La conclusió és que caldrà anar amb roba còmoda i portar quelcom d'abric per parar el vent al pujar a la muntanya. La temperatura del aire no serà realment baixa, per tant només que ens protegim del vent la nostra pell no perdrà calories i podrem mantenir el confort. La meva opinió és que caldrà més un anorac impermeable que un polar.

    ResponElimina