dilluns, 5 de maig del 2014

CRIDA A LA 48ena SORTIDA XINO-XANO



Serra del Coll de la Portadora des de Monistrol

UN TRAM DEL CAMÍ ROMEU A MONTSERRAT, de Vacarisses a Monistrol

Data.- Dijous 15 de maig de 2014.

Tipus d'itinerari.-  La passejada que us proposem recorre un tram –des de Vacarisses a Monistrol- del Camí Romeu que, a l’Edat Mitjana, anava de Barcelona i Terrassa, pel Coll Cardús, Vacarisses (on hi havia el vell Hostal de Torrelles), el Coll de la Creu (amb l’Hostal de la Creu) i Monistrol fins al monestir de Montserrat.

És un vell camí –segurament una antiga calçada romana- carregat d’ història i restes del passat: les runes de l’Hostal de la Creu, els arranjaments que Pere III el Cerimoniós va manar fer -l’any 1342- al camí, amb enllosats, murs i un desguàs lateral per a que l'aigua de pluja no l’erosionés.
l'Hostal de la Creu

Prop de l’hostal hi ha una font -sorprèn trobar una font dalt mateix de la carena, la configuració geològica i les filades de conglomerats que descansen sobre materials més impermeables ho fan possible- i s’hi va excavar a la roca una bassa de bones dimensions (de 7 x 4 m) per a abeurar els animals. En aquest indret hi havia una creu de terme (d’aquí el nom de l’hostal i del coll).



Pont gòtic de Monistrol
Arribats al Coll de la Creu dalt la carena –la Serra del Coll de la Portadora- que separa la petita vall que forma la riera de Palà de la del Llobregat apareix al davant, omplint-nos tota la mirada, la muntanya de Montserrat. Sota els nostres peus, el Llobregat i el poble de Monistrol, amb el pont gòtic pel qual travessarem el riu. És la mateixa visió que, al llarg dels segles, veien els romeus i caminants que anaven a Montserrat: gairebé ja hi som !!, devien pensar extasiats davant l'impressionant i original muntanya.

Monistrol. Carrer de Sant Joan
Un cop a la vila de Monistrol ens anirem enfilant, passant per pintorescos carrerons i places –els mateixos que degueren recórrer els romeus-,  fins arribar a la Plaça de la Font Gran on hi ha el restaurant on dinarem.


Restaurant Ca la Rosa


Menjador de Ca La Rosa


















Abans d’agafar el tren que ens tornarà a Barcelona –si ho desitgem- podem fer una ràpida visita al petit Museu Històric del Cremallera de Montserrat que hi ha a l’estació de Monistrol–Vila.
Museu - exposició del Cremallera

Recorregut i dificultat.-  El recorregut que farem a peu serà:


0,00 km.- Estació Vacarisses (RENFE) (280 m).

Travessem les vies pel pas a nivell i agafem a mà dreta el carrer Camí del Palà que seguirem fins a sortir del nucli urbà, on es convertirà en una pista. 


1,04 km.- Camí de l’estació de Vacarisses.

Seguim aquesta pista ja fora de la urbanització i sempre en baixada. Travessarem el torrent del Sellarés i arribarem a una urbanització. Seguirem recte en totes les bifurcacions.


2,19 km.- Cruïlla Hostal de Palà (210 m).

Uns cent metres abans d’arribar a la carretera BP-1213 agafem un camí que baixa i travessa la riera de Palà, passant per sota de la carretera. Després el camí va cap a l’esquerra on puja al carrer dels Torrents que agafem cap a la dreta.


2,65 km.- Bifurcació.

Arribem a una bifurcació amb rètol indicador (“La Creu”) on se separen temporalment el GR-96 i la Ruta de la Matagalls-Montserrat. Nosaltres girarem a l’esquerra pel Camí de la Creu seguint la ruta de la Matagalls-Montserrat. Seguim per aquest carrer que en deixar la darrera casa es converteix en pista i gira cap a la dreta. Al cap d’una estona deixarem aquesta pista per un corriol que trobarem a l’esquerra i que puja dret a la muntanya arribant a un altre camí més ample que planeja. Agafarem  aquest camí cap a l’esquerra retrobant-nos amb el GR 96.


3,67 km.-  Hostal de Creu de la Guardiola (280 m).

Som dalt del Coll de la Creu. Deixem a la dreta les runes del vell hostal. Baixem per un camí, antiga calçada medieval. Al cap d’una estona agafem una pista a la dreta que baixa cap a Monistrol. Tot arribant a les primeres cases, girem a l’esquerra per un carrer i després a la dreta sempre baixant. Travessem el riu Llobregat pel pont gòtic i per un pas subterrani arribem a la part baixa de Monistrol.


5,11 km.-  Monistrol. Riu Llobregat (115 m).

Continuem pel carrer del Pont que ens conduirà a la plaça de Bo-bo, on agafarem el carrer Sant Joan fins arribar a la Plaça de la Font Gran.


5,30 km.- Monistrol. Plaça de la Font Gran (158 m).

En aquesta plaça hi tenim el restaurant "Ca la Rosa "on dinarem.


El recorregut total de l’excursió és d’uns 6 km el temps estimat per a fer-la, sense visites ni aturades, d’unes 2h 30’Els desnivells acumulats  son de + 110 m. de pujades i de -245 m. de baixades. La dificultat de la sortida és baixa, amb una lleugera pujada des de la riera de Palà fins al Coll de la Creu i, pràcticament al final de l’excursió una més sobtada però còmoda baixada, des d’aquest coll fins al riu Llobregat.

Dinar.- El dinar el farem a les 14h 30', un cop acabada l'excursió (hem previst començar la caminada a les 10h del matí), al restaurant “Ca La Rosa”, Plaça de la Font Gran, 8 tel 938 284 976 de Monistrol de Montserrat www.calarosa.com . El preu del menú serà d’11 euros (IVA inclòs).

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- l’ Antonio, en Llorenç i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi i les olives, en Josep Mª la llet i el cafè i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets i cremes protectores per al sol i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.-  Estació de Rodalies Renfe de la Plaça de Catalunya, sota el rellotge de davant de les taquilles, a les 8h 30’. Per agafar el tren de la línea R 4 que surt a les 8h 48’ i arriba a Vacarisses a les 9h 47’.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 12 de maig, trucant o escrivint un correu a en Josep Fitó, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de concretar al restaurant el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL



PRONÒSTIC PER LA 48ena XXR


Hi ha un potent anticicló situat en la vertical de les illes Britàniques que envia una falca cap a nosaltres. És a dir ens envia el temps atmosfèric que hauríem d'haver tingut el passat dissabte per pujar al Puig Neulós o el diumenge per navegar en el Cap de Creus.
Però és el pa que si dona i un no pot fer-hi més.

Aquest dijous, pel que sembla, entre Vaquerisses i Monistrol lluirà el sol, la temperatura al matí serà de entre 9º i 10º augmentant cap els 20º a l'hora de dinar i possiblement acabant amb 23º al tornar. El vent serà moderat de Mestral girant cap a Tramuntana i després a Gregal, en definitiva sempre del quadrant nord i dintre de la falca anticiclònica que us apuntava al principi del pronòstic. Falca que al vespre desprendrà una bombolla de alta pressió relativa que anirà a situar-se damunt de Menorca, però que no farà canviar el vent fins la nit de dijous i per tant no ens afectarà.

En resum, gaudirem d'un temps molt agradable.



Si no m'erro!!

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada