dilluns, 27 d’octubre del 2014

CRIDA A LA 51ena SORTIDA XINO - XANO




NOTA: Aquesta sortida estava programada per al mes de juliol, la previsió de mal temps ens la va fer ajornar, després ha passat l'estiu -amb les vacances de molts de la colla- i l'excursió -prevista per a l'octubre- a la Cala Tavallera; després de tot això ha arribat, doncs, el moment -abans de que ho faci la neu- d'enfilar-nos pel camí del Matagalls. 
Inicialment, el mes de juliol, teníem previst -per a no patir tanta calor- començar la caminada des de Collformic a les 9 del matí, ara -com suposem no en farà tanta- ho podem fer mitja hora més tard. Per aquesta raó hem endarrerit també l'hora de trobada que llavors teníem prevista (ja ho hem rectificat en el lloc corresponent). Val, doncs, el text -la mateixa "crida" que teníem preparada per al mes de juliol, modificada- que figura a continuació. 

EL NOSTRE PARTICULAR “APLEC AL MATAGALLS”


Data.- Dijous 6 de novembre de 2014.
Tipus d’itinerari.-  Qui de nosaltres no recorda les anades, a la nostra adolescència, –el segon cap de setmana de juliol- a l’Aplec del Matagalls... I el “foc de campament” que es feia, la nit abans, al Pla de la Barraca... I la missa al cim del Matagalls... I l’acomiadament dels centenars de participants a l’Aplec, en el gran cercle,  tot cantant la “Cançó del adéus”...
Doncs be, la sortida que proposem en aquesta Xino-Xano és als escenaris de l’Aplec del Matagalls: Collformic, Sant Andreu de la Castanya, el Pla de la Barraca, el collet de l’Estanyol, el collet dels Llops i el cim del Matagalls des d'on s'albira –si el dia ens hi acompanya- una impressionant vista panoràmica del Parc Natural del Montseny i els seus entorns.
Creu al cim del Matagalls
Tot i que l’Aplec, com ja s’ha dit, es fa el segon diumenge de juliol, nosaltres ens en farem un de “particular” i adaptar al nostre “perfil” i circumstàncies.
Som conscients que ja fa “50 anys que teníem 16 anys...”,  i que malgrat que per l’itinerari hi ha algunes fonts, el recorregut transcorre –atenció és el mes de juliol- per prats i lloms desforestats amb poques o gairebé cap ombra. Cal afegir-hi –i no us espanteu- que, aquells que vulguin fer el cim, tindran de superar un parell de “rampes” una mica dures: la que, més amunt del Pla de la Barraca, voreja el Turó Gros i la que, al final, des del collet dels Llops puja fins a la “cúpula” del cim del Matagalls.




Valorant tot això hem pensat en fer-nos un “aplec”, tal i com diem a l’enunciat, “particular” i una mica “a mida” molt en funció del dia que faci, la calor i sobretot de les nostres pròpies possibilitats. Del que es tracta és de passar-ho be, procurant evitar qualsevol risc o ensurt. Per això hem previst, l’opció A, on cadascú pot triar diferents objectius o “estacions” a assolir en la clàssica ascensió al Matagalls i/o, l’opció B, un recorregut circular –pensem- a l’abast de tothom.

Recorregut i dificultat.- Esmorzarem un cop hàgim  arribat a Collformic. En funció del dia que faci, les perspectives de calor i el que -a mesura que ens anem inscrivint- els xino-xaners i les xino-xaneres vagin dient, decidirem.
 
Opció A: Com que l’itinerari, des de  Collformic fins al cim del Matagalls, puja i baixa pel mateix recorregut –els qui no vulguin fer el cim o així ho desitgin- poden anar quedant-se en les diferents “estacions” intermèdies:
Sortim tots/es de Collformic (1144 m d’alt).

Primera “estació”: El Pla de la Barraca (1362 m d’alt) a 1 km de recorregut, uns 45’ de temps i uns 260 m de desnivell (prop del Pla de la Barraca hi ha diverses fonts). Retorn, a Collformic, amb una mica menys d’ 1h.

 Fonts Freda i de la Rosa al Collet dels Llops
Segona “estació”: Collet dels Llops (1565 m d’alt) a 2, 83 km, 1h 30’ de temps i uns 420 m de desnivell (tot comptat des de Collformic) (prop del Collet dels Llops hi ha un parell de fonts). Retorn, a Collformic, en poc més d’1h.
Tercera “estació”: Cim del Matagalls (1696 m d’alt) a 3,50 km, 2h 15’ de temps i uns 550 m de desnivell (tot comptat des de Collformic). Retorn, a Collformic, en una mica menys de 2h.
Arribar a la Segona “estació” i fins a la Tercera, suposa una dificultat mitjana-alta.

Opció B.- Es tracta d’un recorregut circular que surt de Collformic, puja fins al Pla de la Barraca i retorna per una zona amb menys pendent, més ombrívola i amb diverses fonts:
Sortim de Collformic (1144 m d’alt), un cop al Pla de la Barraca (1362 m d’alt), baixar pel Sot o torrent de la Fagetona amb les fonts dels Garriguencs i de Mossèn Cinto fins a trobar -a l’ indret del monumental Faig Gros (1295m d’alt)-
Faig Gros



la pista que va de Collformic fins a Sant Segimon que, passant pel Pla de Cent Sous (1325m d’alt) i vorejant el Turó d’en Besa,  per la masia de Sant Andreu de la Castanya (1200 m d’alt)
Sant Andreu de la Castanya



ens retornarà a Collformic.  Aquest “circuit” suposa un recorregut total, des de que sortim de Collformic fins que hi tornem, de 3,5 km, un temps d’unes 2h 45’ i uns desnivells acumulats d’uns +/- 310 m.
Aquesta opció suposa una dificultat mitjana-baixa.



Dinar.- El dinar el farem a les 14h 30', un cop acabada l'excursió (hem previst començar la caminada a les 9h 30' del matí), al Restaurant Collformic, Ctra. de Seva  a Palautordera  al mateix Collformic (a 9,8 km de Seva). EL BRULL, tel. 938 841 089. El preu del menú és de 10,50 euros (IVA inclòs). 

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l' aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional , que –si poden venir- l’ Antonio, en Llorenç, en Jaume i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l’Elena I. les olives, en Josep Mª la llet i el cafè i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre i el nostre socorrista, en Joan, la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets o gorres  i cremes protectores per al sol i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.-
 Farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos. Per tant, sisplau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que el coordinador organitzi la logística de transport, els “punts de concentració” a Barcelona i l'hora de trobada (per als qui sortim de Travessera/Llepant serà a les 7h 45’ del matí). El "repartiment" final en els diferents cotxes, l'anirem comunicant directament als assistents per correu electrònic.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 3 de novembre, trucant o escrivint un correu al Llorenç, coordinador d’aquesta sortida, més que rés per tal de coordinar la logística de transport i concretar al restaurant el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL



PRONÒSTIC PER LA 51ena XXR

Aquest dijous ens salvarem de les pluges que ja hauran passat i si bé que encara quedaran restes de la nuvolositat del front que s'espera que passi per Catalunya des de dilluns fins dimecres, els núvols seran alts i només enteranyinaran el cel a primeres hores del matí.


El Sol farà acte de presència tot el dia.

El vent bufarà del Nord fluixet de manera que no superarà mai la força 1. El més molest de la jornada serà la temperatura, així tindrem 3,7 º a les 10:00 del matí, que anirà incrementant de molt mica en mica arribant als escassos 4º a la tarda.

Conclusió caldrà que ens abriguem


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.


ACTUALITZACIÓ


De les vuit del matí del dia cinc:

No hi ha variacions apreciables respecte del pronòstic anterior, si no és que el ritme atmosfèric s'ha avençat i no s'espera puja ni tan sols al matí. El vent serà més fort i la temperatura de sensació més baixa.


ABRIGUEM-NOS QUE FARÀ UN FRED QUE PELA

Apa, fins demà!

Salut,
J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada