dimecres, 7 de gener del 2015

CRIDA A LA 53ena SORTIDA XINO-XANO


CAMINADA PEL NORD-OEST del COLLSEROLA: LES ESCLETXES DEL PAPIOL, L’ERMITA DE LA SALUT i EL PUIG MADRONA


Data.- Dijous 15 de gener de 2015.

Tipus d’itinerari.- El recorregut que us proposem és una ruta circular, pel mig de boscos de pins, roures i alzines, per l’àrea nord-oest de la Serra de Collserola.
Sortirem de El Papiol, coronat amb el seu castell; visitarem les Escletxes -curiós fenomen geològic que, per  la fragmentació de diversos blocs de roca calcària sobre un terreny argilós, ha produït unes impressionants esquerdes o escletxes-; per un dels contraforts de la serra pujarem fins al coll d’en Faura.


Des d’aquest punt anirem, gairebé planejant, fins l’ermita de la Salut –com s’anomena ara la romànica capella, dels segles X-XII, de Santa Eulàlia de Madrona, amb una curiosa capçalera trevolada-; aquells que ho desitgin (tot i que ho recomanem a tothom) podran pujar dalt del puig Madrona (337 m d’alçada) i gaudir, si el dia ens hi acompanya, de les vistes que des d’aquest cim  -el més septentrional de la serra- es tenen sobre el Baix Llobregat, el Vallès i la carena central de Collserola. Des de l’ermita de la Salut, retornarem per la pista que, tot vorejant el Puig del Rossinyol, baixa per una de les vessants obagues del torrent de la Salut i passant per la Font dels Avellaners ens porta de nou fins a El Papiol.

Recorregut i dificultat.- Un cop arribem, amb el tren de Rodalies-Renfe, a l’estació de El Papiol, agafarem el microbús urbà (línia 192) que ens deixarà al final del poble estalviant-nos 35’ de caminada en pujada. A partir d’aquí començarem l’excursió a peu:


0,00 km. 0h 00’.- Parada microbús 192 del Poliesportiu de El Papiol.


0,70 km. 0h 15’.- Les Escletxes (160 m d’alçada). Recorregut per l’ interior de les més accessibles: "la Figuera", "la Rambla", "la Mariana" i "la Zig-zag" (Ziga zaga, en Guardiolès i en Català normatiu).


1,10 km. 1h 15’.- G02, indicador a ermita La Salut i Serra d’en Rabassa.


1,15 Km 1h. 20’.- Font de Les Escletxes. Esmorzar.


3,20 km. 1h 40’.- Coll d’en Faura (224 m d’alçada).


3,50 km. 1h 55’.- Ermita de la Salut (250 m d’alçada).


3,80 km. 2h 25’.- Pujada i baixada (opcional, tot i que molt recomanable) al Puig Madrona (337 m d’alçada). Retorn a l’ermita de la Salut.


5,30 km. 3h 00’.- Font dels Avellaners (130 m d’alçada).


5,40 Km. 3h 05’.- Ca n’Esteve de la Font.


5,55 km. 3h 10’.- primers carrers de la part alta de El Papiol.


7,15 km. 3h 40’.- Restaurant Can Colomé de El Papiol.


7,35 km. 3h 50’.- Estació Rodalies-Renfe de El Papiol.


El recorregut total com podeu comprovar és, més o menys, de 7,5 km. Els desnivells, suaus –menys el de pujada al Puig Madrona que és una mica més costerut-, son de +210 m i de -325 m i la dificultat baixa (tot i que fins el coll d’en Faura i, evidentment, fins el cim de Puig Madrona hi ha una certa pendent de pujada). El temps estimat per a fer tota l’excursió, sense pauses i aturades, és de 3 h 50’.
Després de dinar, agafarem el tren a l’estació de El Papiol fins a Barcelona.
Dinar.- El dinar el farem a les 14 h, un cop acabada l'excursió, al restaurant  Can Colomé de la Carretera de Caldes nº 30 (a uns 10’ de l’estació del tren) de EL PAPIOL, tel 936 730 517 http://www.restaurantcancolome.com . El preu del menú és d’ 11,80 euros.

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional, que –si poden venir- en Llorenç, l’Antonio i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives, en Josep Mª la llet i el cafè, en Carles i l’Elena S. les tasses de “disseny”, les culleretes i el sucre i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). No oblideu portar roba d’abric, guants, “bragues” per al coll, barretines i barrets per al fred. Cremes protectores per a la cara i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.- El viatge d’anada el farem amb el tren de Rodalies-Renfe de la línia R4 que surt de la Plaça de Catalunya a les 7h 58’ i arriba a El Papiol a les 8h 27’. El microbús de la Línia 192 surt de l’estació a les 8h 27’ a la mateixa hora d’arribada del tren. L’hora de trobada serà doncs, sota del rellotge de davant les taquilles de Rodalies-Renfe, estació de Plaça de Catalunya, a les 7h 45’.
El microbús urbà 192 de El Papiol admet la Targeta del Sistema Tarifari Integrat (T-10) els qui la tingueu no oblideu de portar-la. El qui no la tingueu el cost del bitllet és d’1 euro.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 12 de gener, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.
A passar pel tub (ja som aveçats)



EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL




PRONÒSTIC PER LA 53ena XXR

Tots els mapes del temps del proper dijous coincideixen en que encara durarà la situació anticiclònica si bé que anirà minbant, així podem esperar amb força probabilitat que ens llevarem amb una mica de núvols alts només per indicar-nos que hi haurà canvi de temps. Però com que el canvi no serà abans de divendres, a les escletxes del Papiol tindrem sol tot el dia i gaire be segur que no hi haurà ni rastre de núvols.
La temperatura al Papiol poble serà de 11º però a La Salut serà de 5º per efecte de l'alçada i el despoblat ja que el canvi de temps haurà començat en les capes altes i ja no tindrem inversió tèrmica. Tanmateix l'escalf del sol farà pujar les temperatures i com que el vent serà inapreciable arribarem a la tarda als 17º, moment en que girarà a Garbí de força 3.

Conclusió: Roba d'abric perquè estem a l'hivern, però no caldrà massa i barret o gorra perquè farà sol, però prescindible.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada