dimecres, 25 de febrer del 2015

CRIDA A LA 55ena SORTIDA XINO-XANO

Mirador dels Pirineus a Roc Gros

CAMINADA DES DE COLLSUSPINA FINS ALS

MIRADORS DEL ROC GROS


Data.- Dijous 5 de març del 2015.

Tipus d’itinerari.-  Aquesta sortida és un recorregut circular per l’altiplà del Moianès, concretament pel costat que mira sobre la comarca d’Osona. Sortirem -i tornarem-, en un recorregut circular, de la pintoresca localitat de Collsuspina. És una caminada per la (per nosaltres encara poc trepitjada) futura comarca del Moianès, un terreny ondulat que s’alça –per damunt dels 400 m d’alt- entre les grans planes de les conques dels rius Ter i Llobregat, a cavall de la serralada prelitoral i de les terres del Lluçanès.  Visitarem Collsuspina i el seu interessant nucli antic; mentre caminem veurem grans cases pairals, petits turons i algunes planes, colls i frondosos boscos –con la roureda de Collsuspina o Bosc de la Casanova, una de les darreres concentracions autòctones d’arbres d’aquesta espècie- ; indrets  interessants i curiosos com la Font de l’Abeurada i les balmes de la Costa de Garet i, especialment (si el dia ens hi acompanya) les espectaculars vistes que sobre la Plana de Vic, el Montseny, les Guilleries i el Pirineu es tenen des dels balcons-miradors del Roc Gros.   
 
Carrer Major de Collsuspina
Recorregut i dificultat.- Aparcarem els cotxes a Collsuspina (901 m d’altitud). Hi farem una ràpida visita pel carrer major –amb l’històric hostal de “Can Xerina”, nombroses cases amb curioses llindes, dels segles XVI al XVIII, i la Creu de Terme-Font-. Passarem per la Plaça Major –on hi ha la parròquia de la Mare de Déu dels Socors, construïda a la segona meitat del segle XVI i reformada a finals del XIX-. Sortirem del poble, pel final d’aquest carrer Major (l’antic camí ral) tot seguint el GR 177, fins al Mas de l’Espina –impressionant i antic casal del segle XVI- (917 m d'alt). Continuarem cap el Coll d’Heures (937 m d’alt), on trobarem el vell camí que comunica Santa Coloma Sasserra amb el Coll de la Pollosa. Seguirem per aquesta pista -en direcció nord-est-, deixant a la dreta el puig on hi ha la Creu de Castellar –a tocar de les antenes-, fins a la casa de La Collada –ja al terme municipal de Balenyà-. A continuació, per pistes i corriols, ens arribarem fins el Collet de la Guardia –amb una molt bona vista sobre el Montseny, Centelles i els Hostalets de Balenyà- seguirem cap el Mirador del Roc Gros (980 m d’alt) i, al seu costat, el Mirador del Pirineu. Continuarem -el camí baixarà fort per una densa i humida boixeda- fins a la Font de l’Abeurada (949 m d'alt). A partir d’aquest lloc seguirem per una pista per abandonar-la aviat i agafar un corriol que s'enfila -de valent- per la Costa del Garet, on hi trobarem unes curioses balmes sota la roca.
El Bosc de la Casanova (a la dreta) amb l'ombra
dels  "Tres Roures" (al fons Collsuspina)
D
esprés de travessar les balmes, el sender continuarà pujant -ara amb menys pendent- fins que arribarem a la carretera que va de Tona a Moià -molt a prop del punt quilomètric 37-. La creuarem, passarem per la gran casa pairal de El Garet –just al límit del termes municipals, la casa principal és a Collsuspina i la resta de dependències a Balenyà-, i després travessarem el treballat, amb extensos camps de conreu, Pla del Garet. Passarem pel Mas Casanova per arribar, al poc, de nou a Collsuspina. Agafarem el cotxes i ens arribarem, per la carretera que va a Moià, fins al restaurant del Motel El Toll, situat al punt quilomètric 34 d’aquesta carretera.
El recorregut total és d’uns 10 km. Els desnivells acumulats, amb alguna pujadeta costeruda, son de +/- 280 m. La dificultat, per algunes d’aquestes “pujadetes”, mitjana. El temps estimat per a fer l’excursió –sense pauses ni aturades- calculem que pot ser d’unes 3h 30’.
       
Dinar.- El dinar el farem a les 14h 30’, un cop acabada l'excursió, al restaurant del Motel “El Toll” al carrer Naval Picanyol, s/n (el Naval Picanyol és un barri dels afores de COLLSUSPINA, situat al km 34 de la carretera N-134c que va de Tona a Moià, el telèfon del restaurant és el 938 300 276 http://moteleltoll.com. El  preu del menú és de 12 euros (amb begudes –aigua i vi- i cafè inclòs).

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional, que –si poden venir- en Llorenç, l’Antonio, en Zac i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). No oblideu portar roba d’abric, guants, “bragues” per al coll, barretines i barrets per al fred. Cremes protectores per a la cara i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.

Lloc i hora de trobada.- Farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos. Per tant, sisplau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que el coordinador organitzi la logística de transport, els “punts de concentració” a Barcelona i l'hora de trobada (per als qui sortim de Travessera/Llepant serà a les 7h 30’ del matí). El "repartiment" final en els diferents cotxes, l'anirem comunicant directament als assistents per correu electrònic.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 2 de març, contestant ("respondre a tots") al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Llorenç, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar. El tema cotxes, ja el tindrem d’haver resolt uns dies abans (anem, doncs, coordinant, aquests propers dies–per correu electrònic o per telèfon-, la logística del transport.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL





PRONÒSTIC PER LA 55ena XXR

Aquest dijous 5 de març tindrem l'anticicló situat en el Golf de Biscaia i la borrasca en la llacuna Veneziana, això impulsarà forts vents del quadrant nord, especialment Tramuntana, que ens portaran força fred des del Mar del Nord, generant un ambient sec i molt fred.
El temps que cal esperar doncs és assolellat sense núvols ni humitat però el terra el tindrem ben moll perquè el dimecres i la nit de dimecres a dijous haurà plogut i les pistes seran probablement un fangar. S'esperen temperatures al Moianés de 1º sota zero a les 8 del matí però mercès al sol i "el seu caloret" pujaran als 8º al migdia.



Conclusió: Roba d'abric perquè farà fred i a sobre vent, però també barret o gorra, perquè el sol hi serà present tot el dia.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.

ACTUALITZACIÓ
Del dilluns 2 de març




Més dades que confirmen que passarem fred, a les 7 del matí a Collsuspina es pronostiquen 2º sota zero, i tal com us vaig dir l'ambient serà molt i molt sec.
Ens marquen una humitat relativa de només el 20% que és una enormitat, així que a més de roba d'abric no estarà de més portar crema de cacau pels llavis.




J.M.

2a. ACTUALITZACIÓ
Del dimecres 4 de març

Dues notícies d'última hora. Una de bona i una de mala.
La bona és que avui, ni aquesta matinada, no plourà a Collsuspina i per tant les pistes no seran un fangar.
La dolenta és que si bé el vent ja haurà amainat, la temperatura haurà caigut en picat durant la matinada perquè la nit haurà sigut serena. A les 7 del matí a Collsuspina, si Déu no hi posa remei, serà de 4º sota zero i encara a les deu es trobarà a menys un grau.
Això si, tindrem un sol brillant tot el dia.

J.M. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada