dimecres, 13 de gener del 2016

CRIDA A LA PASSEJADA CULTURAL (MATINAL) PER MONTJUIC



MATINAL CULTURAL PER ALGUNS LLOCS DE LA MEMORIA HISTORICA: MONTJUIC

Data.- Dijous 21 de gener 2016

Recorregut i llocs a visitar.- Agafarem l’autobús 150 a la parada d’origen de l’Av. Reina Maria Cristina (a tocar de les Torres Venecianes de la Plaça d’Espanya, a partir de les 9h hi ha un bus cada 15’) que ens portarà fins el Castell de Montjuic
Un cop allà baixarem fins al Fossar de Santa Eulàlia per a visitar el lloc on, el 15 d’octubre de 1940, va ser afusellat el President Lluís Companys. 
Continuarem pel camí que voreja el castell i baixa cap el Jardí Botànic i ens porta fins una de les entrades del Cementiri de Montjuic, amb nombroses obres d'art funerari, en un extrem del qual hi ha el Fossar de la Pedrera. És aquest un indret poc conegut i visitat per molts barcelonins. Aquesta antiga pedrera que inicialment va ser un lloc on s’hi enterraven indigents, persones sense recursos econòmics o cossos sense identificar, va ser arran de l'esclat de la Guerra Civil quan va començar veritablement el seu camí per convertir-se en un lloc de memòria. Durant el conflicte va ser el lloc on s'enterraven les víctimes dels bombardejos, però acabat aquest, es va convertir en la fossa comuna a la qual portaven els cossos dels afusellats -entre els anys 1939 i 1952- com a conseqüència de la repressió franquista, principalment al Camp de la Bota o -els de més “ranc”- al proper Castell de Montjuic. Un monument commemoratiu –una mena de pietat clàssica- obra d’en Ferran Ventura i unes columnes on hi ha gravat el nom de molts dels executats, ho recorden. Al Fossar hi podrem veure, des del 1985 la tomba del president Companys quan s'hi traslladaren les seves restes. “In memoriam” és el conjunt monumental en record a les víctimes de l' Holocaust Nazi dissenyat per l’arquitecte Leonard Glaser que reuneix deu gosses pedres, una per cada camp de concentració. En els camps de concentració nazis van morir 7000 espanyols, molts d'ells a Matuthausen on van ser portats la majoria. Al Fossar hi ha també nombrosos memorials que ens recorden a polítics de la resistència antifranquista, brigadistes internacionals, guerrillers antifranquistes, maquis, maçons… en destaca el Monument als Llibertaris morts pel franquisme obra d’en Juanjo Novella erigit el 2011. 
A 2/4 de dues donarem per acabada la ruta i en dirigirem a un proper restaurant.


Després de dinar podem retornar amb el bus H-16 que des del Passeig de la Zona Franca, passant pel centre de la ciutat, porta al Forum.

Dinar.- Després de la visita anirem a dinar, aproximadament a les 14h, al Restaurant MAI ONA situat al Passeig de la Zona Franca 35-39 telèfon 932 23 19 55 on tenen un menú d’ 11 euros.


Lloc i hora de trobada.-  Ens trobarem, per a començar la matinal cultural, a la Torre Veneciana de la dreta (mirant a Montjuic) de l'Av. de Maria Cristina a les 10h de matí (esmorzats). Penseu portar les targetes multi-viatges per al bus.


Inscripcions.- Com que possiblement serem una bona colla, per tal de reservar taula al restaurant, agrairíem confirmeu l'assistència -especialment al dinar-, contestant el correu de la crida o dient-ho a en Josep Lluís que és qui organitza aquesta matinal, avants del vespre del dilluns dia 18 de gener. Dimarts al matí direm al restaurant el nombre de comensals. Gràcies. 



Fotografies d'en Josep Lluís, el coordinador i promotor de la sortida.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

Pronòstic pel dijous 21.

Aquest dijous tot apunta a que gaudirem del que sovint diem "bon dia", encara que darrerament no ho hauríem de dir perquè ja fa massa temps que no plou. Els boscos i les plantes en general estan molt secs i cada dia que passa el risc d'incendi és més alt.
Bé però, pel que fa a la nostra sortida matinal, a Montjuic lluirà el sol tot el dia, el vent serà fluix de Mestral al matí girant al llarg del dia a Llevant, la humitat relativa serà baixa i la temperatura al punt del matí de 7º però tot seguit augmentarà a 12º per acabar el dia a 13º.
És a dir, com deia tindrem bon dia per nosaltres. Mal dia pels boscos.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada