diumenge, 3 de gener del 2016

CRIDA A LA 64ena SORTIDA XINO-XANO

El Turó de l'Home i el Puigsesolles en primer terme.

AL TURO DE L’HOME PER LA FAGEDA I L’AVETOSA DE SANTA FE

Data.- Dijous 14 de gener del 2016.

Tipus d’itinerari.- El Turó de l'Home, amb els seus 1.706m., és el cim mes alt del Montseny.

Al seus peus la vall de Santa Fe, encatifada de faigs, té un aire alpí que la fa ser, potser, una de les més belles de la serralada. Allà, abans que el fort fred es faci notar, us proposem anar en aquesta ocasió. 

Punt d'inici de la caminada a la Font de Passavets
En aquesta caminada pretenem assolir el cim del Turó de l’Home per un dels seus vessants paisatgístics més interessants: pujant-hi per la fageda i l’avetosa de Santa Fe. Guerau de Liost, un dels poetes que millor han glosat el Montseny, va escriure aquests coneguts versos dedicats precisament als faigs i als avets: 
“Gòtics semblant el faig, l’avet,
puja, segur, l’avet ombriu,
rígid de fulles, d’aire fred,
car és d’un gòtic primitiu.
Amb son fullatge trèmul, net,
ben altrament, el faig somriu,
més joguinós que massa dret,
car és d’un gòtic renadiu.”
La imatge és ben exacta: els faigs i els avets tenen tot l’aire solemne i vertical de les catedrals gòtiques. I la seva monumentalitat.

Precisament, en un punt del recorregut passem a tocar d’un símbol de la proximitat –a partir dels 1.300 m d’alt- d’aquestes dues especies d’arbres: un avet i un faig entortolligats, gairebé amb els troncs fusionats, que son coneguts amb el nom de l’Abraçada.




Al final de la pujada arribarem al Turó de l’Home un dels objectius dels primers excursionistes catalans, abans que les millores en les comunicacions els animessin a fer “expedicions” cap al Pirineu. Dalt de tot encara hi ha la caseta d’observació meteorològica (1) i, si el dia hi acompanya, es pot gaudir d’un magnífic panorama: des del Pirineu fins a les muntanyes de Tarragona i des del mar (en dies molt clars es veu l’illa de Mallorca) fins als cims del Pallars.


Una caminada que, xino-xano, ens permetrà reviure vells records d’antigues excursions (quan –més joves- carregats de forces i d’ energies, no únicament pujàvem al Turo de l’Home, sinó que aquest era tant sols una etapa més en les nombroses travesses que fèiem al Montseny...) i, assolint o no el cim (que segur que ho farem), gaudir d’uns paisatges i entorn –la fageda i l’avetosa- encisadors.   

Font de Passavets
Recorregut i dificultat.- L'itinerari s'inicia, 1 km més enllà de Santa Fe, al poc d’haver passat el punt quilomètric 22 de la carretera de Santa Fe a Sant Marçal (BV5114) on aquesta travessa la riera. Serem a la Font de Passavets (454462–4625738–1.233) on hi trobarem un aparcament ben arranjat i un plafó amb un mapa esquemàtic del Parc Natural. Deixant la font a mà esquerra començarem a pujar, pel mig d'una fageda, tot seguint els senyals indicadors. Si volem veure l’ Abraçada del faig i l’avet (454028–4625514–1.350) caldrà estar a l’aguait i prestar atenció a les coordenades. El camí continuarà pujant, en un zig-zag constant, tot passant per l’avetosa de Santa Fe o de Passavets (454177-4625376-1.437), els boscos autòctons d’avets –amb el que hi ha al nord del Matagalls- situats més al sud del continent europeu. Arribarem, ja gairebé dalt del serrat, al Pla dels Pous (453950-4625044-1.536), deixant el Turó Gros a la nostra esquerra, on hi podrem veure el pou del Comte perfectament conservat. Revoltarem per la capçalera de diversos sots o torrents fins que arribarem a un collet herbat amb els Rocs Cremats a la dreta i el Puigsesolles i les seves antenes a l’esquerra. Al poc arribarem al Coll Pregon (1.654 m d’alçada) i des d’allà per unes escales pujarem fins al cim del Turó de l'Home (453131-4625316-1.704).


Retornarem (en funció de com estiguem de cansats TOTS els expedicionaris) desfent el mateix camí o, fen un recorregut circular per l’altre vessant de la riera de Passavets, continuant el PR-C 208 passant pel Coll de Sesbasses (452937-4625114-1.643) i la Font de Briançó (453496-4625800-1.450) fins arribar de nou a la Font de Passavets. En el primer cas el recorregut total és d’uns 7,5 km, amb uns desnivells acumulats de +/- 550 m i en el segon -baixant per la font de Briançó- d’uns 9 km i uns desnivells de +/- 600 m. La dificultat, en qualsevol cas, és mitjana-alta.

Observeu les diferents opcions de recorregut: fent la volta complerta o retornant per les ziga-zagues de pujada.
Gràfic amb els desnivells en el recorregut de 9 km
Dinar.- Tenim encomanat lloc per a dinar, a les 14h 30’, al restaurant “El Rebost” al carrer de Sant Joan, 15 de SANT CELONI el telèfon és 938 67 36 40 i podeu veure, també, la seva web  www.elrebostsantceloni.com . El preu del menú diari amb begudes, cafè i IVA inclòs és d’ 12,50 euros.


Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar que –si ve alguna ànima caritativa ara, amb el fred, portarà cafè; en Llorenç, l’Antonio i en Zac –si poden venir- portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola. 

No cal dir -i més si, com sembla, el fred es va animant- que cal dur roba d’abrigar (barrets, “buffs” o tapaboques tubulars, guants, bufandes o -fins i tot- alguna manta… he,he...); calçat adequat al temps i recorregut i crema protectora del sol i del fred, per a la pell i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, aquells que els necessitin o ho desitgin, els bastons.  

Lloc i hora de trobada.- Farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos. Per tant, sisplau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que el coordinador organitzi la logística de transport i els possibles “punts de concentració” a Barcelona i l'hora de trobada. Per als qui sortim de Travessera/Llepant serà a les 7h 30’ del matí. El "repartiment" final en els diferents cotxes, l'anirem comunicant directament als assistents per correu electrònic.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 11 de gener, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem, el dijous, a dinar.

Una abraçada


L'observatori el 1932
NOTA 1.- L’observatori del Turó de l’Home és un indret molt emblemàtic, creat el 1932 per Eduard Fontserè (científic i sots president del Centre Excursionista de Catalunya), l’ Institut d’Estudis Catalans i la Generalitat de Catalunya. De fet va ser dels primers d’Europa que es van instal•lar al cim d’una muntanya. Fins fa poc més de deu anys, encara hi vivia un meteoròleg en aquesta casa-observatori: en Miquel Meseguer Garcia de Castro, fill d’en Fernando Garcia de Castro una persona que molts de nosaltres encara recordem de les nostres visites al cim, mentre preníem alguna beguda del seu “bar” instal•lat en la recepció de l’observatori i ens explicava com transcorrien els dies, d' ell i de la seva família, que -des del 1951- feien estada en aquell isolat indret. Des de l’any 2004, no hi ha ningú, de forma continuada, prenent les dades ni esperant l’arribada de visitants al Turó de l’Home. La presència constant es va aturar quan l’antic Instituto Nacional de Meteorología, que depenia del govern espanyol, va rescindir el contracte al fins aleshores observador, en Miquel Meseguer. La tardor de l’any 2010, després de sis anys sense dades sistemàtiques –Meseguer en va seguir recollint algunes durant un temps–, el Servei Meteorològic de Catalunya va decidir instal•lar una estació automàtica. Ho va fer, però, al cim del Puigsesolles, situat a pocs metres del Turó de l’Home i a una cota uns metres inferior.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL
Aquest dijous és gaire bé segur que no plourà, però farà fred. Sobre tot pujant al Turó del Home per la vessant nord. Els núvols seran alts durant tot el dia fins potser al vespre que és quan hi un cert risc de precipitació. No s’espera que hi hagin masses clars en aquesta configuració de nuvolositat.
Però si els esdeveniments atmosfèrics es precipiten a ultimíssima hora, cosa força corrent en política darrerament, tenim condicions adients per a què cap a mig dia veiéssim alguna volva de neu.
La temperatura a la una serà de 2º baixant, la humitat s’aproximarà al 100% en augment i el vent haurà girat cap a nord i afluixat moltíssim.

Quadres extrets i editats de la previsió de l'agència METEOSIM
En resum, caldrà que ens abriguem força i portar calçat i mitjons de recanvi per si ens mullem els peus.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.


Nota: Per fer aquest pronòstic i en aplicació de l'acord de desconnexió de l'estat que ens oprimeix, s'ha fet sense tindre en consideració els mapes de la AEMET.




ACTUALITZACIÓ

Del dimecres 13 de gener

Hi han dues variables referent al pronòstic anterior que són dignes de menció. El vent no serà fluix ni del nord i la humitat lluny d'acostar-se al 100% anirà de baixa. Per tant desapareixen les condicions optimes per la presència de la neu.
El fred però, es ratifica.



J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada