dijous, 19 de maig del 2016

CRIDA A LA 69ena SORTIDA XINO-XANO

Pont gòtic de Pedret
PER LA VIA VERDA DEL LLOBREGAT: DE CAL ROSAL AL PONT I L’ESGLESIA DE SANT QUIRZE DE PEDRET

Data.- Dijous 2 de juny del 2016.

Tipus d’itinerari.- Plàcid itinerari per la Via Verda del Llobregat entre la Colònia Rosal fins, gairebé el peu de la presa de l'embassament de la Baells. La ruta discorre pel traçat del "carrilet", antic ferrocarril de via estreta de finals del segle XIX, que transportava persones i mercaderies des de Barcelona-Manresa fins Guardiola de Berguedà resseguint el curs del riu Llobregat. L'antiga fàbrica de la Colònia Rosal i el Canal Industrial de Berga testimonien l'intens aprofitament que el Berguedà ha fet del Llobregat des de l'antiguitat fins als nostres dies. L' itinerari permet contemplar també un magnífic entorn natural, amb extensos boscos de pins, una frondosa vegetació de ribera i dues joies de l'arquitectura medieval catalana: el pont gòtic i l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret.

Sant Quirze de Pedret
Recorregut i dificultat.- Accedirem al punt de partida, Cal (l'antiga Colònia) Rosal, per l'autovia C-16 en direcció a Berga  i, poc abans d’arribar a aquesta ciutat, agafarem la sortida que indica Cal Rosal. Un cop en aquest lloc, creuat el pont de l'entrada, girarem a la dreta pel carrer de Sant Lluís i, de nou per la dreta, agafarem una carretera que -passant per sota de la que veniem- porta, en pocs metres, a una esplanada, on estacionarem els cotxes. 
0,00 km (487 m d'alt). Iniciarem l'itinerari a peu prenent la pista de terra, l'antic pas del carrilet, que es dirigeix cap al N vorejant el riu Llobregat pel seu marge dret. Més endavant, passarem pel costat d'antics habitatges abandonats dels treballadors de la Colònia Rosal. A l'altra banda del riu, se'n veuen més, alguns d'ells habitats, així com també l'església i la fàbrica tèxtil, que va arribar a tenir 2000 treballadors als anys seixanta de la passada centúria repartits entre les seccions de filatura, teixit, tint i acabats. Coneguda pels berguedans com a la Fàbrica del Riu, va romandre oberta entre els anys 1858 i 1991 i acollí una de les colònies tèxtils més grans, pròsperes i emblemàtiques del país. 
Més enllà observarem a l'esquerra (O), també a l'altra banda del riu, l'antic Canal Industrial de Berga. Aquesta conducció, construïda entre 1885 i 1900, subministrava energia a d'altres colònies tèxtils instal•lades al llarg del curs descendent del Llobregat, que al segle XIX fou considerat el riu més productiu del món per l'intens aprofitament industrial que se'n feia. Actualment encara proveeix d'electricitat la fàbrica tèxtil del Canal de Berga, la de les Llums i la de Carburos Metálicos. 
Deixarem una pista a la dreta amb el pas barrat i  continuarem avançant vora el riu. Deixem enrere, a l'altre cantó del riu, la fàbrica abans esmentada de Carburos Metálicos. Seguirem per un tram ombrívol i emboscat fins a travessar un túnel de l'antic carrilet (2,53 km, 513 m), ferrocarril que va estar en funcionament entre 1860 i 1973. Es tractava d'un petit tren remolcat per una locomotora de vapor de velocitat reduïda -no passava dels 30 km per hora- nascut per satisfer l'intens tràfic comercial de la indústria minera de la comarca a la segona meitat del segle XIX. 
2,88 km (513 m). Després d'un curt tram a l'aire lliure, entrarem a un altre túnel, el més extens dels tres que creuarem (actualment tenen enllumenat elèctric però -si es vol- és pot dur una lot o un frontal). Continuarem endavant per un tram molt boscós i humit, creuarem un petit pont dissimulat per la vegetació i  deixarem a mà dreta un altre camí amb el pas barrat. Travessarem el Llobregat per l'antic pont del carrilet, aquest més llarg i ben visible, i tot seguit passarem per l'últim túnel de l'itinerari. A l'entrada es troba la font dels Pescadors (3,77 km, 521 m).
En sortir del túnel, prosseguirem ara per la riba esquerra del Llobregat. Deixarem a mà esquerra una pista que remunta i s'endinsa al bosc i continuarem tot recte planejant pel costat del riu. Des d’aquest lloc es tenen bones vistes, al N, dels Rasos de Peguera i la serra de la Figuerassa. Després de deixar un altre trencall a la dreta, que fa cap a una esplanada vora el riu, i de  passar pel costat d'un refugi de pescadors, arribarem al pont gòtic de Pedret. 
4,92 km (528 m). Pont de Pedret. Amb cinc esvelts arcs és obra dels segles XII i XIII, molt ben conservat. Cal travessar-lo, ara i de tornada, i seguir per la pista cimentada del davant fins a l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret. Són 0,65 km i 60 m de desnivell que s'afegeixen a la ruta. El temple, originari del segle IX, ha estat molt modificat al llarg dels segles. L'aspecte actual, fruit de diferents restauracions del segle passat, és força fidel a l'església existent als segles XII i XIII, quan ja comptava amb elements característics del romànic. Des de Pedret, es tenen unes amplíssimes vistes dels Rasos de Peguera, Queralt, la Figuerassa i les serres de Picancel, de Montsent i el Catllaràs. 
Per tornar desfarem el camí fins arribar de nou al punt de partida: Cal Rosal, on ben a prop hi tenim el restaurant on dinarem.
El recorregut total és d’uns 12 km. Els desnivells acumulats son de +/- 100 m. I el temps que calculem emprarem per a fer la caminada (sense pauses ni aturades) d’unes 2h 30’. La dificultat la valorem com mitjana-baixa.

Dinar.- Tenim encomanat lloc per a dinar, a les 14h 30’ , al restaurant “Sol i Cel” de la carretera de Berga 8, CAL ROSAL (Olvan), tel 938 221 501 http://www.solicel.com o http://rovicel.blogspot.com.es/p/sol-i-cel.htmlEl preu del menú és d’ 10,80 euros (aigua, vi o cervesa i l' IVA inclòs).


Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Llorenç, l’Antonio i en Zac –si poden venir- portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola. 
Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, aquells que els necessitin o desitgin, bastons.  

Lloc i hora de trobada.- Farem el recorregut d’aproximació, fins al punt d’inici de la caminada, en cotxes. Caldrà, doncs, anar confirmant uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- els qui serem i amb els vehicles que hi anirem. El lloc de trobada a Barcelona serà a les 7h 30’ del matí a Travessera de Gràcia / Llepant. A partir d’aquí prendrem la C-58 (autovia cap a Sabadell/Terrassa) i després l’autopista de Montserrat la C-16, Llobregat amunt, fins a la sortida 92 “Cal Rosal”.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dimarts 31 de maig contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep o en Josep Mª -els companys que coordinen aquesta sortida- més que rés per tal de poder confirmar (el dimecres al matí) al restaurant  el nombre de comensals que serem, el dijous, a dinar.

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL



Dels mapes que he pogut consultar avui, es desprèn que el temps que cal esperar per aquest dijous dia 2 serà típicament anticiclònic. Per tant, gaudirem del sol segurament tot el dia, encara que una tamborinada fruit de núvols de desenvolupament vertical no seria tampoc estrany cap a la tarda-vespre.
El vent serà quasi inexistent i difícil d'apreciar de quina direcció bufarà.
La temperatura començarà en 15º a les vuit del mati i s'anirà enfilant fins els 22º cap les tres de la tarda i potser arribar als 24º si un ruixat de mitja tarda no ho refreda.

Recomanació: Gorres, barrets, capells i protecció solar pels qui tinguin la pell molt fina.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.


ACTUALITZACIÓ


Del dimecres 1 de juny



Es pot pràcticament descartar el risc de pluja que posava en condicional en el pronòstic anterior.

Els núvols que s'entreveien, finalment apareixeran si bé que cap les sis de la tarda. 

Els que pinten en el dibuix adjunt, demà al cel, seran esporàdics i com de dibuix naïf infantil.



Fins demà,
J.M.

1 comentari:

  1. En Josep Mª ha efectuar les gestions oportunes per a poder visitar l'interior de l'església de Sant Quirze de Pedret (que diuen val la pena). Ha contactat amb un guia local que, a les 12 h, ens hi esperarà, obrirà el temple i ens hi farà una explicació del que hi podrem veure (la visita-guiada te una durada prevista de 45'). El preu, per a un grup de 15 persones, és de 30 euros. Si som 13, el preu per persona és de 2,40 euros.
    Apa, fins dijous que a sobre ens farà un molt bon dia (amb "caloret"...)

    ResponElimina