dijous, 17 de novembre del 2016

CRIDA A LA 73ena SORTIDA XINO-XANO





PASSEJADA I VISITA AL CASTELL DE MONTSORIU


Data.- Dijous 1 de desembre del 2016.

Tipus de sortida.- Podríem definir aquesta xino-xano com una matinal cultural ja que l’objectiu principal és la visita al castell-palau de Montsoriu, el castell gòtic més important de Catalunya. Situat dalt d’un turó, a 640 m d’alçada, a la capçalera de la vall de Breda i amb la riera d’Arbúcies als seus peus, en el punt on s’obre a la plana, el seu emplaçament li permet un domini visual d’una àmplia zona, que abasta, per una banda, la depressió prelitoral i la zona costanera, i, per l’altra, els massissos del Montseny i les Guilleries. La visita al castell, amb el suport d’un/a guia que ens anirà explicant les diferents fortificacions, dependències, històries i anècdotes, ens transportarà a l’edat mitjana. Montsoriu manté la mateixa estructura i bona part de les estances i detalls originals del gran castell que va ampliar i reformar el 1350 el vescomte Bernat II de Cabrera per transformar-lo en el seu palau, per la qual cosa la visita al castell és una lliçó viva de com era la vida (militar i civil) en una de les fortaleses més impressionants de la Corona d’Aragó. El temps de la visita guiada estimem serà d' 1h 30'. El cost de la visita guiada per als jubilats és de 4 euros per persona. Podeu, per a més informació, clicar el link:

Per arribar-hi ens caldrà fer una petita passejada d’uns 2,8 km, per una pista, des del lloc on deixarem els cotxes fins dalt del castell.


Recorregut i dificultat.- La aproximació la farem en cotxes. Per l'autopista AP-7 fins a la sortida 11: “Sant Celoni-Montseny”. Al sortir caldrà agafar la carretera C-35 direcció Hostalric i la GI-552 a Breda i Arbúcies. A 3 km de la sortida de Breda, a Coll de n'Orri (punt quilomètric 7,4) trobarem el trencant que va a l’urbanització i petita localitat de Fogueres de Montsoriu. Cal  agafar-lo i seguir direcció Fogueres de Montsoriu fins arribar, al cap de 3 km, al coll de Castellar (475 m d’alt). En aquest punt caldrà deixar el vehicle al costat de la carretera (aparcament senyalitzat). Recorregut a peu: Des del lloc de l’aparcament agafarem una pista forestal que, en una bonica excursió enmig d’alzines sureres, ens portarà en 2,8 km i un temps d’ entre 25 i 45 minuts (segons cadascú) fins dalt del turó i el castell. La baixada es pot fer (en 10’ agafant una drecera) o desfent el camí per la pista. Esmorzarem, al poc de sortir del coll de Castellar.
El recorregut, a peu, total (anant i tornant per la pista) és de 5,6 km. Desnivells acumulats +/- 159 m. Temps emprat en la caminada (pujar i baixar) 1h. Dificultat baixa.


Dinar.- El dinar el farem, un cop acabada l’excursió, a les 14h 30', al restaurant Fonda Montseny Plaça Trunas, 1 BREDA tel. 972 16 02 94 http://www.fondamontsenybreda.es Tenen un menú els dies feiners de 15 euros, amb begudes i IVA inclòs.  

Fonda-restaurant Montseny

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar. En Pep portarà la bota amb vi.
Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, aquells que els necessitin o desitgin, bastons.  

Lloc i hora de trobada.- Farem el recorregut en cotxes. Caldrà, doncs, uns dies abans –per telèfon o correu electrònic-  dir els qui serem i amb els vehicles que hi anirem. El lloc de trobada a Barcelona serà a les 8 h 30’ del matí a Travessera de Gràcia / Llepant. Si venen els companys/a del Maresme ens trobarem tots plegats, aproximadament, a les 10 h 15' a l’aparcament del Coll de Castellar on començaren la caminada a peu.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, el més aviat possible per a poder confirmar, als qui organitzen les visites del Castell de Montsoriu, el nombre de persones que serem (i així atribuir-nos grup i hora). Ho podeu fer contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida-, el dimarts dia 28 de novembre confirmarem al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar però, la reserva per a visitar el castell s'ha de fer molt abans.

Gràcies. Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL
Bon dia.
Avui aquesta expressió no representa només un desig, que també, sinó que resum el pronòstic pel proper dijous 1. Amb la necessària precaució que imposa aventurar un esdeveniment atmosfèric a una setmana vista, els mapes meteorològics indiquen avui que el dia primer de desembre al castell de Montsoriu, farà un dia radiant.

Potser no es podrà veure amb nitidesa la vall del Tordera, perquè la inversió tèrmica que aparentment hi haurà propiciarà la formació de boires baixes i el que és pitjor la contaminació. S’espera que hi hagi un anticicló que en aquelles contrades sigui de entre 1030 i 1031 hpa. i no és probable la nuvolositat més enllà de un 5% de núvols alts. Per tant el que diem bon dia.


El que passa, però, és que la temperatura estimada al matí a la vall és de entre 0 i 1 grau i en canvi a la alçada geopotencial de 850 hpa. (que és equivalent a 1.550 m. en condicions normals) la temperatura serà de 6º C i el vent serà pràcticament inexistent. El fred estarà atrapat a sota de la capa més calenta i per tant els fums de les xemeneies, dels cotxes de la C35 i de la AP7 no pujaran i la humitat relativa que potser serà del 80% pot generar boira baixa.
Però a dalt del castell el dia serà radiant.


Ep! Colla, això no és una pre-visió.
Jo no ho he vist. És només el més probable, per ara. En dies propers caldrà fer actualitzacions.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.



ACTUALITZACIÓ
Del dimecres 30 de novembre
Avui és d'aquells dies que omplen de satisfacció als afeccionats a la méteo per la confirmació del pronòstic fet fa una setmana, però també és d'aquells que els profesionals no els hi agraden perquè no passa res.
Mai millor dit que no plou a gust de tothom.
Demà si no és que Déu se'ns posa d'esquena, farà el que estava escrit. Temps assolellat, vent en calma, molt de fred sobretot a primera hora del mati i ....

INVERSIÓ TÈRMICA.
Observeu a la taula que entre les sis i les deu del matí la temperatura en superfície serà més baixa que en alçada i que probablement a migdia comenci a canviar i al voltant de la una ja serà el que ha de ser, és a dir més calor en superfície i fred en alçada.
COM ESTÀ MANAT



La recomanació és portar roba d’abric fàcil de anar traient al llarg del dia.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.

2 comentaris:

  1. Ja tenim feta la reserva per a la VISITA GUIADA al Castell. Serà a les 12h.
    Salut.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, Joan Miquel, pel "parte meteorològic i la seva actualització.
    Llàstima que en aquesta ocasió no hi puguis venir però les obligacions i més si son per a controls de salut, manen.
    Pots estar segur, però, que brindarem per tu i per tots els qui han fet "falta".
    Una abraçada.

    ResponElimina