dimecres, 10 de gener del 2018

CRIDA A LA 82ena SORTIDA XINO-XANO




PASSEJADA PER L’ENTORN DE VALLGORGUINA:
CAN VILAR, SURO DEL LLAMP I EL SOT DE CAN MONTASELL


AVIS:

CANVI DEL RESTAURANT ON DINAREM !!!!

El dinar, finalment, el farem al

RESTAURANT PERE PUNYETES 
Carretera del Montseny 40
SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA

El preu del menú és una mica més barat 13,50 euros.

L'hora del dinar serà a les 14h 30'

Si us plau, especialment els qui aneu directament al restaurant, preneu-ne nota.

Gràcies per la vostra comprensió i col·laboració.



Data.- Dijous 18 de gener del 2018


Tipus d’itinerari.- L'itinerari que us proposem en aquesta caminada ens portarà, en poc més de 4 quilòmetres de recorregut, per un dels racons del Parc Natural del Corredor. Coneixerem la masia fortificada de can Vilar; la surera del Llamp, que lluita per sobreviure després de patir una llampada, i el sot de Can Montasell, un indret ombrívol de vegetació frondosa.

Les masses forestals -principalment bosc de ribera, pinedes i alzinars- que ens envoltaran seran les veritables protagonistes de la ruta; de fet, l'aprofitament del bosc ha estat històricament l'activitat econòmica més important d'aquestes muntanyes.

Es tracta d'un recorregut circular -surt i retorna a la població de Vallgorguina- de baixa dificultat. L’itinerari, per pistes i camins de sauló, a la primera meitat va agafant alçada de forma suau i torna, còmodament, al poble en un lleuger descens.


Recorregut i dificultat.-

La aproximació: Amb els cotxes anirem fins a Vallgorguina, a la carretera que va de Sant Celoni a Arenys de Munt. Només arribar a Vallgorguina -venint de Sant Celoni- esmorzarem en una petita àrea de pícnic que hi ha, a la dreta -entre la riera i la carretera- poc abans del rètol que hi ha a l'entrada del poble.

Àrea de picnic a l'entrada de Vallgorguina

Recorregut a peu: Després d’esmorzar sortirem de Vallgorguina pel carrer de Mataró, passant pel costat del Camp d’Esports (on hi aparcarem els cotxes estalviant-nos, així, un tros de camí asfaltat). La ruta està ben senyalitzada amb pals o fites, de color verd amb petits quadrats marró.

L’itinerari, en aquest primer tram, passa per un paisatge de camps i feixes esglaonades que baixen cap a la riera. Dalt la Serra d’en Plana veurem, enlairat, Can Nonell de la Serra i, al fons, les boscúries misterioses del Sot Gran de Can Vilar.

Quan portarem recorreguts uns 1,2 km arribarem a Can Vilar, un gran mas fortificat amb portal adovellat i finestrals gòtics. Adossada a la casa hi ha una altiva torre de defensa -construïda al segle XIV- amb dues gàrgoles en forma d’éssers fantàstics, espitlleres i finestres gòtiques.
 
Can Vilar i la seva torre de defensa

El camí continua per la pista que surt, cap al nord, per sobre l’era de la casa. Després d’uns revolts, gira a l’esquerra i s’enfila pel Sot del Nané. Un indret agradable atapeït d’una obaga i frondosa vegetació.

Travessat el Sot del Nané, arribarem a un replà en forma de plaça -la plaça d’en Bleda- on, al centre, s’alça el Suro del Llamp una grossa alzina surera, amb mig cos viu i l’altre mort pels efectes d’un llamp.
 
Suro del llamp

Des d’aquest punt, la pista principal segueix pendent amunt en direcció a la Serra de les Mules i el Santuari del Corredor; nosaltres, però, agafarem un corriol fressat que entremig de roures i una frondosa vegetació ens portarà, en poca estona, al Sot de Can Montasell. Els sots, del Montnegre i el Corredor -sobretot els que donen al Vallès- tenen unes característiques paisatgístiques i ambientals d’especial interès. Ambient de ribera amb verns, pollancres, castanyers, freixes, avellaners,... molts d’ells, ara a l’hivern, despullats donen pas a les molses, falgueres i d’altres herbàcies menudes que encatifen -amb tota una gamma de verds- aquests clots fantàstics. Esperem que el dia i la sort ens hi acompanyin i la llum del sol, tot travessant el brancam, estigui acompanyada pel refilar poètic del cant dels ocells que, prop de l’aigua, s’hi refugien.

Detall de la vegetació al Sot de Can Montasell
Continuarem baixant pel sot al llarg d’un camí, quasi un regueró, empedregat que, a la sortida d’un petit revol, canvia de sobte per la presencia de plantacions de pins: som a la Solella de Can Clarens. Bona part del camí de Can Montasell Vell fins entrar al poble és poblat de pinedes que ocupen les feixes i els camps on antigament hi havien vinyes i conreus. És un indret assolellat i d’aspecte solitari on la pinassa decora un sotabosc inexistent, enguany, fins i tot de bolets...


El camí baixa tranquil seguint els curs del torrent fins que, després d’un revolt, travessarem el pont de la riera del Vilar i entrarem al carrer de Mataró del Vallgorguina. A la dreta, una mica més amunt, hi tenim el Camp d’Esports i els vehicles, que hi hem aparcat allà.

El recorregut total de la caminada és d’uns 4 km amb uns desnivells acumulats de +120/-113 m i un temps total, amb pauses i aturades, d’unes 2h. La dificultat és baixa.

Itinerari de l'excursió



Dinar.- El dinar el farem, a les 14h, al restaurant EL CRUCE, Ctra. C-35, km 55, tel. 938 673 259 de SANT CELONI. 
https://www.elcrucerestaurant.com

Els dies feiners fan un menú, amb beguda i IVA inclòs, de 14 euros.



Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi. Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, els que en necessitin o en tinguin, els bastons.


Lloc i hora de trobada.-  Farem el recorregut d'aproximació, fins a Vallgorguina, en cotxes. Caldrà, doncs, anar confirmant uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- els qui serem i amb els vehicles que hi anirem.  El lloc de trobada, dels de Barcelona, serà a les 7h 45’ del matí, puntuals, a Travessera de Gràcia/Llepant.


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans de darrera hora del dilluns 15 de gener, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- per a poder confirmar, al llarg del matí de dimarts, al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.


Una abraçada.



EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL 

El proper dijous 18, a Vallgorguina no us puc pronosticar un dia gaire lluït.

Font Weather Online UK
Veieu en el mapa de pressions sobre Europa quina serà la situació general. Hi haurà un potent anticicló (el famós de les Azores) afermat allà on li toca i una depressió profunda estacionada al Mar de Nord que farà de barrera així com un altra baixa a Centre Europa cosa que impulsarà els vents de ponent. És per això que d’aquest anticicló s’haurà escapat una bombolla d’altes pressions relatives que se situarà a sobre del Sistema Ibèric.

En aquestes condicions, eixes altes pressions s’haurien de comportar com un anticicló, però com que el dia abans ens haurà passat un front fred això farà que sobre el prelitoral encara tindrem la cua d’aquest front que és el que generarà inestabilitat residual.

En soma a la matinada i fins les set plourà, tot el matí estarà cobert per núvols baixos fins l’hora de dinar que anirà escampant i finalment el sol lluirà a la tarda just abans de la posta. La temperatura es llevarà a 6º augmentant als 11 – 12º durant l’excursió per baixar un altre cop als 6º al vespre. El vent serà de ponent moderat, que com és habitual no serà massa humit amb el que la temperatura de sensació serà la mateixa que la indicada pel termòmetre.

Això si. No es preveu que plogui, si no és que tota la circulació atmosfèrica es retarda, cosa que de vegades passa.

La probabilitat d'aquest pronòstic és del 70%.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada