dimecres, 19 de juny del 2024

CRIDA A LA 132ena SORTIDA XINO-XANO

 




PASSEJADA PER LA VILA DE PRADES I ALGUNS DELS SEUS

 ENTORNS


Data.- Dijous 4 de juliol 2024


Tipus d’itinerari.- Pel juliol, la calor ja comença a prémer. Per això hem buscat, per aquesta darrera sortida abans de les vacances d’estiu, un indret alt i fresc: les muntanyes de Prades.

La sortida la plantegem en dues parts (be, amb el dinar, en tres...):

- Una passejada, tant aviat com arribem a Prades, per algunes de les ermites i indrets naturals dels voltants (Sant Antoni, la Roca Foradada, Llac de la Roca Foradada, Ermita de Sant Roc, Mirador i Ermita de l’Abellera), retornant després fins a Prades.

- Abans de dinar, proposem fer un tomb per la vila: La Creu de Terme i el portal de la Creu, l'Església de Santa Maria, el Vell Castell, la porxada Plaça Major amb la seva font esfèrica renaixentista -una de les senyals d’identitat del poble-

- Per acabar, prenent les cerveses i dinant al Restaurant «La Font» de la mateixa Plaça Major.


Recorregut.- El recorregut de la passejada és d’uns 6,5 km en total, amb uns desnivells acumulats de +/- 141 m. El temps estimat, al nostre ritme xino-xano (afegint el temps emprat en l’esmorzar, les pauses i aturades), calculem que pot ser d’unes 4 hores.

0,00 km, 937 m alt..- Començarem la caminada des del Portal de la Creu.

0,10 km. 956 m alt.- Església de Santa Maria.

0,20 km. 941 m alt.- Informació turística (aquí podem demanar la clau de l’ermita de l’Abellera).

1,00 km. 918 m alt.- Col·legi públic Serra de Prades.

1,20 km. 926 m alt.- Ermita de Sant Antoni. Hi ha una font. Aquí hi podrem esmorzar.

Passarem per una bassa i un antic safareig. Seguirem pel camí de terra que gira cap a la dreta. Deixarem aquest camí, que va cap a uns camps, i ens enfilarem per un corriol que discorre per sobre d’unes roques vermelles (es possible que hi hagi marques blanques i grogues).

2,10 km. 960 m alt.- Barranc de les Comes. Hi ha un petit pas de fusta per travessar el torrent..

2,30 km. 978 m alt.- La Roca Foradada.




2,50 km. 983 m alt.- Espai de pícnic i Llac de la Roca Foradada.




3,00 km. 1020 m alt.- Pujada.

3,30 km. 1040 m alt.- Salt de les Comes, un petit salt que baixa fins al llac que acabem de passar.

3,50 km. 1026 m alt.- Abeuradors -de fet unes velles banyeres- per a bestiar.

3,70 km. 1029 m alt.- Coll de Sant Roc

3,80 Km. 1029 m alt.- Ermita de Sant Roc.




4,10 km. 1010 m alt.- Mirador de l’Abellera. Impressionant panorama sobre la vall del riu Brugent.




4,20 km. 1002 m alt.- Ermita de l’Abellera. Cal tenir present recollir la clau a l’Oficina de Turisme (et fan deixar un dipòsit que et retornen al tornar la clau).



6,00 km. 937 m alt.- Creu de terme i Portal.

6,50 km. 947 m alt.- Plaça Major.


Variant que escurça uns 2,5 km, el recorregut precedent, però no passa per la Roca Foradada.- Un cop siguem a l’ermita de Sant Antoni, voltarem l’ermita i seguirem pel camí fins que arribem al carrer d’Antoni Gaudí. En menys de 100 metres ens desviarem per un corriol que puja fins a un camí encimentat (el camí vell de l’Abellera) que, pel mig de boscos d’alzines i pins, porta al coll i l’ermita de Sant Roc i, ja des d’allà continua, en una mica més de 2 km., fins al Mirador i l’ermita de l’Abellera.

El recorregut total d’aquesta variant -des del poble fins a l’Abellera i tornar- és d’una mica més de 4 km. amb uns desnivells acumulats de +/-76 m.


Visita al nucli antic de la vila.- Val molt la pena donar un tom pel nucli antic de Prades, coneguda també per la vila vermella pel color vermellós de les pedres amb que s’han construït les muralles i moltes de les seves cases: La plaça Major, amb la Font esfèrica d’estil renaixentista amb quatre brocs d’aigua i l’església de Santa Maria; els arcs i portals de la vella muralla; les restes del castell i alguns vells carrers.



La plaça major a vol d'ocell


Esmorzar.- L’esmorzar, tenim previst fer-lo, al molt poc de començar la caminada, un cop siguem a l’ermita de Sant Antoni. És un lloc ombrejat, amb bancs i una font.



Detall de la font a l'ermita de Sant antoni.


Dinar.- El dinar el tindrem emparaulat, a les 14h 30', al restaurant La Font situat a la mateixa Plaça Major, 15 de PRADES, tel. 977 86 82 19.

https://es.restaurantguru.com/La-Font-Prades-Catalonia.

Tenen un menú diari amb vi, aigua i gasosa, amb l’IVA inclòs a 18,50 euros. Ens han dit que dimecres 3, ens faran arribar el menú d’aquell dia per a que en triem els plats i així -ells i nosaltres- tindrem un millor servei. Els plats triats, hem quedat que els hi faríem saber el mateix dia de la sortida, dijous al matí, quan arribem al poble.

A l'hora dels cafès sortejarem -com ja comença a ser tradició-, entre els assistents/es, una ampolla de bon vi de la DO Terra Alta, commemorativa de la sortida.


Detall del restaurant a la plaça porxada


Equip necessari.- Barrets i cremats protectora per al sol i -si assenyala pluja- paraigües o capelina. Roba i calçat adequats al temps i recorregut i qui en vulgui, bastons. Porteu aigua per a l’esmorzar i el recorregut i, qui ho desitgi, gel hidroalcohòlic.


Lloc i hora de trobada.- El desplaçament fins a Prades el farem amb cotxes. Les carreteres que hi porten, s’enfilen per la muntanya. L’itinerari més recomanable, des de Barcelona, ens han dit que és per la AP-7 i la AP-2 fins a la Sortida 9 on ens incorporarem a la carretera Lleida / 240 en direcció a l’Espluga de Francolí fins a Vimbodí, allà agafarem la TV-7004 fins a Vilanova de Prades i, un cop allà, per la TV-7005 i la T-700 fins a Prades. Son, des de Barcelona, uns 147 km i un temps estimat d’unes 2 hores.

Un cop a Prades hi ha un aparcament públic i gratuït, al entrar al poble per la carretera de L’Espluga, un cop passada l’ Àrea de Servei de Petronor-Repsol a la dreta, (relativament propera al centre i al restaurant on dinarem). Pels carrers i places del nucli antic, no és gaire fàcil i més si som forces cotxes, aparcar-hi.


Detall de l'aparcament, a l'entrada de Prades (carretra de l'Espluga)

Per això recomanem sortir de Barcelona a 2/4 de 8 del matí -la majoria de Travessera de Gràcia/Lepant- per procurar ser, a Prades, sobre les 10h o 10h 15’.

Si la caminada, amb l'esmorzar i les aturades, tenim previst que ens ocuparà unes 4 hores, el dinar el podríem fer a les 14 o 14h 30’.

Ja anirem concretant, abans del dia de la sortida, la logística i l’aprofitament (fins on això sigui possible) del transport en els cotxes.



Inscripcions.- Ens aniria be saber els qui vindreu, abans del vespre del dilluns 1 de juliol per a poder dir, el dimarts 2, als del restaurant el nombre de comensals que serem, el dijous 4, a dinar.

Ho podeu fer contestant "respondre a tots" el correu electrònic on us comuniquem els detalls de la sortida o, per qualsevol altre mitjà, a en Josep Mª, en Josep Fitó o en Pep.


Continuem en contacte.


Gràcies per la vostra col·laboració i, si és el cas i podeu, participació.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada