dijous, 19 d’abril del 2012

ART I ESCOLTISME (15)




JOSEP BLANC

En Josep Blanc l'any 1963

En Josep Blanc i Guivernau va néixer a Barcelona l’any 1946. En Josep –i el seu germà Joan- portaven l’escoltisme als gens doncs ja el seu pare havia sigut antic “Explorador”.


Certificat-diploma. de l'any 1928, que acredita que el pare dels nostres companys
 -els germans Blanc- havia superat les proves d'Explorador de 2ª Classe.
Aquesta va ser, potser, una de les raons que el va fer entrar de ben jove, l’any 1960, a l’Agrupament Santíssim Redemptor dels Scouts de Espanya, que ja venia funcionant des de l’any 1953 a Barcelona. Allà s’incorporà a la patrulla Panteres, primer, i la  Aguiles, després, el seu tòtem era Poltre Valent.
Va ser un dels onze membres fundadors, l’octubre de 1963, del Clan Ós Gris, d’aquest mateix Agrupament i un dels seus caps, primer com a Ajudant del Cap de Clan (1963-64) i desprès, el curs 1966-67, assumint la responsabilitat de Cap del Clan. El febrer del 1964, impulsà amb d’altres membres del Clan apassionants per l’espeleologia, el Grup Espeleològic dels Scouts de Espanya (GESE). Amant de tots els esports de natura  practicà, també, l’escalada, l’esquí i el submarinisme.
Realitzà els estudis de Publicitat a la coneguda i reconeguda Escola Massana de Barcelona. Exercint,  profesionalment, com a publicista i decorador.
Poden trobar dibuixos d’en Josep Blanc en moltes de les publicacions que editaren els Scouts d’ Espanya a Barcelona els anys seixanta i setanta del passat segle: Barcelona Escultista, la revista del seu Agrupament, de la qual en Josep en va ser Redactor en Cap en la seva segona època (1965-1966 ); Voz Scout, el butlletí del Districte Scout de Barcelona (1969-1970) i Nostra Tasca (1971-74), la revista-mural del Clan Ós Gris. Dibuixà, també, diferents cartells per a actes i trobades de l’Agrupament i del Clan.
Revista de l'Agrupament "Santíssim Redemptor", número 2, II Època. Abril  de 1966.


Signà els seus primers dibuixos scouts amb el tòtem Potro Valiente o les inicials d’aquest P.V.; ven aviat el canvià, però, pel seu cognom Blanc que farà servir, també, en d’altres obres artístiques, dibuixos i pintures, de temàtica i estils diversos.
Acompanyem aquesta mostra-homenatge amb alguns dels dibuixos d’en Josep Blanc que hem recuperat de les velles publicacions scouts i del nostre Fons Documental. Els primers que va fer en Josep, en la línia “clàssica” dins les il·lustracions escoltistes, ens mostren scouts en oració, la cordial relació entre scouts i llobatons, representacions de Sant Jordi, etc.  i més endavant agafant la forma d’”historieta”, en un to més humorístic, podem veure a en Titus, el llobató trapella, o les aventures de l’ scout Tito. Destaquem els dibuixos on utilitzà, amb gran encert i ironia la caricatura, ja sigui per a mostrar-nos els nous tòtems de membres de l’Agrupament o escenes “quotidianes” a la masia-refugi que els “Vells Óssos” del Clan, tenien al cor del Montseny. Les il·lustracions scouts d’en Josep Blanc son dibuixos nets i clars que traspunten alegria, joia i humor, incloent una fina ironia. 
Crònica caricaturesca d'un dia "normal" dels "Vells Óssos" a la masia del Montseny

En Josep Blanc va morir, encara ben jove, a Valls el 13 de juliol del 1995. El seu record continua, però, ben viu en tots i totes nosaltres.
En Josep Blanc, el gener de 1967, quan era el Cap del Clan








El caricaturitzat és en Llorenç a la masia que els "Vells Óssos" tenien al Montseny



Dibuix d'en Blanc per a il·lustrar l'anunci d'una festa-guateque



Revista de l'Agrupament "Santíssim Redemptor", número 1,  II Època. Octubre de 1965






Portada del número 4 -especial 10è aniversari del Clan- de la revista Nostra Tasca (Gener-Febrer 1973)




1 comentari:

  1. M’omple de satisfacció que després de tants artistes escoltes (molts d’ells, tret de l’Hergé, quasi desconeguts) hagis finalment publicat el reconeixement que sens dubte mereix un dels nostres.
    Mercès Pep.
    Josep Blanc in memoriam.
    J.M.

    ResponElimina