dissabte, 21 d’abril del 2012

CRIDA A LA SORTIDA DE PRIMAVERA 2012




 PER LES ALTES VALLS DEL PALLARS SOBIRÀ

La Sortida de Primavera d’enguany la farem a la comarca del Pallars Sobirà, concretament a les altes valls del Pallars: Vall d’Àneu, Vall de Cardós i Vall Ferrera. Aquestes valls pirinenques, envoltades de muntanyes emblemàtiques com la Pica d’Estats (3.143m) el cim més alt de Catalunya, el Pic de Sotllo (3.070m), el Comapedrosa (2.942m), el Monteixo (2.905m), el Mont-roig (2.847m), el Pic de Salòria (2.789m) o el Tuc de Saborèdo (2.814m), entre molts d’altres tenen, també, un ric patrimoni paisatgístic i cultural. Cabalosos rius (“nogueres” els anomenen allà) que en l’època del desglaç es converteixen en privilegiats canals d’aigües braves; impressionants boscos d’avets i de pins negres com el de Bonabé o la Mata de València; rústiques esglésies i ponts romànics; poblets tranquils i encisadors; museus etnològics com l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu o el Museu del Pastor de la vall d’ Àssua; una molt recomanable gastronomia: civets, guisats i estofats de carn, “el palpís” (cuixa de xai desossada), les truites de riu, l’arròs de muntanya -amb carreretes, confitat i fesols-, la carn a la llosa, els cargols, els formatges “serrat” o “del topí”…i la seva gent. Bona part de tot això  pensem conèixer i gaudir al llarg d’aquest –segurament curt- cap de setmana. Un tast per a animar-nos a tornar-hi en qualsevol altre ocasió.

Vall d'Àneu
PROPOSTA DE PROGRAMA
Cal advertir, d’entrada, que és aquest un “programa d’intencions”. Una proposta de llocs per a visitar i rutes i activitats per a fer. En funció del temps (aquesta primavera ens està resultant, meteorològicament parlant, un pel variada i inestable), l’estat de les pistes i/o les ganes de “marxa” que tots plegats tinguem, podrem allargar o escurçar les excursions, fer més o menys visites “a cobert” de la imprevisible pluja,  “panxing” a l’hotel o voltar -com a turistes- per Llavorsí o els altres pobles de les valls...; és a dir, modificar el "Programa" en funció de la situació dels elements i/o els desitjos majoritaris. Us presentem, no obstant, la proposta d' activitats/programa que tenim previst, sempre que el temps, les circumstàncies i l’”autoritat” ho permetin.
Per a fer les excursions proposades, especialment les del dissabte, caldrà anar amb cotxes 4x4 o, com a mínim,  alts de “baixos”. Segons els nostres càlculs disposarem dels vehicles, amb aquestes característiques, d’en Llorenç, en Pep, en Joan Miquel,  en Enric i  en Josep Maria. Fins aquest moment són 9 parelles, 18 persones, les que han confirmat l’assistència i, en conseqüència, ja tenen l’hotel reservat. Per tant, en principi, tenim prous cotxes per a fer les excursions per camins “no asfaltats”.
Divendres 18 de maig.- A la tarda-vespre arribada a l’Hotel Riberies (Camí de Riberies s/n, LLAVORSI www.riberies.com tel 973 62 20 52) hostalatge en les respectives habitacions i sopar.
Els horaris dels àpats a l'hotel són: Esmorzar de 8 a 10h 30'; dinar de 13 h 30' a 15 h 30' i sopar de les 20 h 30' a les 22h 30'.
Hotel Riberies

Dissabte 19 de maig.- Per tal d’aprofitar la jornada caldrà matinar, esmorzarem i marxarem a la 1ª Excursió: Tot seguint el curs del riu Noguera Pallaresa, fins el seu lloc de naixement, remuntarem la Vall d’Àneu; passarem per Escaló; La Guingueta i Esterri d'Àneu. En aquest darrer poble ens desviarem fins a Sant Joan i Alòs d’Isil i –per una pista que bordeja el riu- deixant, a l’altre costat d’aquest, el bosc de Bonabé (una important massa forestal d’avets i de pins negres d’unes 650 hectàrees), ens arribarem fins a Montgarri (1.640m). Seguirem fins el Pla de Beret (1.840m) i, ja per carretera asfaltada, passarem per Vaquèira tot retornant –pel Port de la Bonaigua (2.072m)- a la Vall d’Àneu. Encara, si no ens hem entretingut gaire, podrem visitar el bosc de coníferes –principalment avets- més extens de la península ibèrica: la Mata de València d’Àneu i, desprès, anar a dinar a l’hotel de Llavorsí.
La Mata de València

Per la tarda, desprès de dinar i de prendre els cafès, farem la 2ª Excursió: coneixerem dos valls més, la vall de Cardós i la vall Ferrera i el seu interessant patrimoni natural i històric. Anirem, remuntant el riu Noguera de Cardós -en el que podriem anomenar "la ruta dels ponts romànics"-, cap a la localitat de Ribera de Cardós (amb una bonica església romànica amb campanar de torre quadrada); Ainet; Cassibrós (poc abans d’arribar a aquest poble hi ha un bonic pont romànic amb una gran arcada, tot i que se li ha eixamplat la calçada -pensem que amb més bona voluntat que encert- per a permetre el pas de tractors i d'altres vehicles); Lladrós (passat aquest poblet, al costat de la petita ermita de la Mare de Déu del Pont hi ha un segon pont romànic perfectament conservat); Lladorre als afores d'aquest poble, sobre un turó, es troben les restes d'un castell, de planta ovalada i de dimensions considerables (passat el poble, a un quilòmetre escàs pujant a la dreta sota uns prats i mig amagat, hi ha un tercer pont romànic -el pont de Borito- el més petit dels tres que hem vist però el que conserva més intacta la seva estructura) i, finalment, Tavascan, gairebé als peus de la Pica d’Estats, (sobre el riu Tavascan, unint les dues parts del poble,  hi podrem veure el darrer pont romànic de la vall). Passarem -desprès de desfer el camí- a la veïna, profunda i encaixonada Vall Ferrera, travessarem els pobles d’Araós, Alins i Àreu per a, partint d’aquest darrer -per una pista de muntanya-, pujar fins al Pla de Boet (1.850m) on hi ha el refugi de muntanya de la Vall Ferrera (1.896m) . Retornarem, cap a darrera hora de la tarda (però encara amb llum de dia), a sopar a l’hotel de Llavorsí.
Pla de Boet

Diumenge 20 de maig.- Ahir va ser un dia de paisatges i natura, la jornada d’avui serà més cultural i, pensem, relaxada. Al matí, desprès d’esmorzar (caldrà deixar lliures les habitacions, tot i que l’hotel ens en deixarà una per a poder, si és el cas, canviar-nos).  3ª Excursió: Farem unes visites, amb l’acompanyament d’una guia local, a diferents monuments arquitectònics de la zona. Anirem a Sant Pere del Burgal (S XI), prop del poble d’Escaló, un antic monestir romànic amb pintures murals, on farem una petita caminadeta d’uns 25’. Visitarem, també, Sant Joan d’Isil (S XI), al poble d’aquest mateix nom, amb tres naus i una bonica portalada i Santa Maria d’Àneu (S XI), a la Guingueta d’Àneu, amb pintures romàniques, algunes de les quals son –ara- al MNAC (al lloc s’hi ha fet una fidel reproducció de les mateixes) i hi podrem veure la imatge, molt venerada a la vall, de la Mare de Déu d’Àneu.  L’entrada a aquestes visites, amb la guia, valen: Sant Pere del Burgal, 3 euros; Sant Joan d’Isil, 2,5 euros i Santa Mª d’Àneu, 2,5 euros per persona. Cap al mig dia retornarem a l’hotel de Llavorsí per a dinar.
Sant Joan d'Isil

Per la tarda de diumenge, els organitzadors han previst –per aquells que ho vulguin- la possibilitat d’un descens del riu Noguera Pallaresa fent “ràfting”, la modalitat esportiva que consisteix a baixar per aigües braves en un bot pneumàtic, equipats i amb monitors o trainers. El recorregut pel riu, d’uns 14 km, va des de Llavorsí (on abans de sortir es donen unes instruccions tècniques i de seguretat per al viatge) fins a Rialp (d’on ens retornaran, amb un bus, fins a Llavorsí). L’hora de sortida és sobre les 16 h i la durada de l’experiència és, aproximadament, de 2 hores. El cost, amb un descompte especial per al nostre grup, és de 32,40 euros per persona, tot inclòs. Cal reservar plaça, prèviament i amb temps suficient, comunicant-ho a en Josep Maria. Els qui no vulguin fer “ràfting”, poden fer de fotògrafs dels esportistes d’aventura, en un punt estratègic al llarg de la ruta, o rematar l’estada a l’hotel fent “panxing” (totes les instal·lacions, piscina inclosa, estan al nostre servei i l’Spà a 16,20 euros l’hora o a 21,60 euros 2h durant el cap de setmana).
Hotel Riberies
De moment això és tot. Podeu aconseguir més informació contactant amb en Josep Mª i la Montserrat que son els companys que han tingut cura de l’organització.

Una abraçada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada