divendres, 21 de desembre del 2012

MUSEUS i COL·LECCIONISME SOBRE TEMÀTICA SCOUT-GUIA (1)


EL MUSEU SCOUT DE MADRID I
LA IV EXPO-SCOUT 2012

Els 16 i 17 de novembre passat, el nostre company Antonio va anar a Madrid per tal d’assistir a la reobertura del MUSEU SCOUT que hi ha a la seu de l’ASDE-Exploradores de Madrid (Exploradores de Madrid) del carrer d’Hortaleza, 19, 1er. Paral·lelament amb aquesta inauguració el Circulo de Coleccionistas Scouts – España  (Círculo de Coleccionistas) efectuà una nova trobada de col·leccionistes d'aquesta temàtica, la IV EXPO-SCOUT 2012,  d’intercanvi de tot tipus de material scout d’aquí i d’arreu del món.

MUSEU SCOUT.- La col·lecció, un veritable Museu-Mediateca, està formada per nombroses peces  exposades, amb un cert ordre cronològic-temàtic, en diverses vitrines. Hi podem descobrir  una interessant selecció de material escoltista com llibres, revistes, cromos, retallables, medalles, fotografies, insígnies, sivelles de cinturó, documents, etc. Fora de les vitrines s'hi pot veure l’evolució dels diferents uniformes, així com nombrosos tipus de panyoletes, tòtems, banderins i banderes (moltes d’elles veritables relíquies històriques), pòsters i plafons informatius on es poden seguir els cent anys de vida de l’escoltisme a Espanya. El Museu disposa, també, d’un espai on es projecten vídeos i fotografies de temàtica scout.
Comenten els responsables del Museu que aquest és tan sols el primer d'un ambiciós projecte que pretén catalogar totes les peces, realitzar fotografies i escanejos i crear una base documental que es posarà a disposició de tots aquells  que tinguin interès en consultar-la, tasca que serà assumida per l’Associació de Scouts i Guies Adults.
Es tracta d'un espai cultural de recuperació del patrimoni i la memòria de l’escoltisme espanyol; un lloc d'interès històric, sociològic i pedagògic obert a la investigació de tot aquell que estigui interessat en les diverses facetes del Moviment Scout. Això ha estat possible gràcies a la contribució personal i material de multitud de donants, especialment de la Asociación de Scouts y Guias Adultos de Madrid (http://asgam.aisg.es). El responsable i coordinador del Museu-Mediateca és en Fidel Hernández.

Per a futures consultes sobre els fons del Museu o visites al mateix es pot contactar per correu electrònic a expo@exploradoresdemadrid.org.
IV EXPO-SCOUT 2012.- El Círculo de Coleccionistas Scouts-España va néixer l’any 2009 agrupant a una colla de persones –la majoria antics scouts i guies- amb el doble objectiu de, en primer lloc, promoure el col·leccionisme d’aquesta temàtica per mitjà de l’ intercanvi de material, l’ informació i  les experiències entre els aficionats de les comunitats scouts i guia i, en segon lloc, contribuir a l'estudi i coneixement de la historia i el funcionament del Moviment Scout en d’altres organitzacions i països.
El col·leccionisme i l'intercanvi de material d'interès comú  entenen que és, també, un bon mitjà per a afavorir les relacions i l'amistat entre els scouts i d'altres persones interessades en aquest tema. 
La trobada va ser tot un èxit, amb  15 expositors (d’arreu de l’estat espanyol, de Portugal i de Gibraltar) i més de 150 visitants. L’anima d’aquest esdeveniment és en José Aragon que és el director del Circulo de Coleccionistas Scouts-España.
A l’exposició s’hi va poder veure, canviar i/o adquirir molt divers material (llibres, insígnies, banderes, pins, revistes, cartells, postals,...) d’organitzacions escoltes i guies de tot el món. El programa s’inicià a primera hora del dissabte 17 de novembre, amb la recepció de participants i el muntatge de la mostra, i es tancà el diumenge 18 de novembre, amb la clausura de la trobada.




L’amic Antonio -tal i com podem veure en les fotografies que acompanyen aquesta entrada- es trobà com “un peix dins l’aigua” enmig de tants objectes entranyables, records i, també -cal dir-ho-, d’uns companys i companyes tant atents, amables i cordials.
A més d’aquest MUSEU SCOUT, ens consta que hi ha diverses iniciatives més d'aquest tipus, com el MUSEU SCOUT VIRTUAL o el MUSEU SCOUT “JOAN CHARLEZ i PARADÍS” de Barcelona, i algun més, dels quals -potser- en parlarem un altre dia.

Fem, però, un breu apunt sobre dos d'ells:
MUSEU SCOUT VIRTUAL.- L’ASDE disposa també, des del juny de 2012, d’un Museu Scout Virtual  (http://museo.scout.es) amb materials diversos (publicacions, documents, insígnies, etc) des dels inicis de l’escoltisme a Espanya fins als nostres dies. En te cura en Eladio Meroño, el seu director.
MUSEU SCOUT “JOAN CHARLEZ i PARADÍS” de l’Agrupament “Mas Guinardó” de Barcelona, inaugurat l’any 2000 (un any després de la mort del nostre company en Joan Charlez). Nosaltres hi tenim pendent de fer-hi, amb molta il·lusió i interès, una visita.
Iniciatives, aquestes, ben meritòries, com totes les que contribueixen a salvar, conservar i donar a conèixer un patrimoni històric, social, cultural i –fins i tot- sentimental (potser molt especific, minoritari i fins i tot, per a alguns, friki ) però que és també, una mica, el d'uns anys de la nostra vida.



Fotos.- Antonio T. i Circulo de Coleccionistas Scouts-España. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada