diumenge, 5 d’abril del 2015

CRIDA A LA 56ena SORTIDA XINO-XANO

Poblat Ibèric de les Maleses



PER LA VALL DE REIXAC (SERRALADA DE MARINA)


Data.- Dijous 16 d’abril 2015


Tipus d’itinerari.- No és la primera vegada que anem a la Serralada de Marina. Un balsàmic indret, enmig de la pressió urbana i urbanística, que ofereix molt bones vistes sobre el mar i les comarques del Barcelonès, el Maresme i el Vallès Oriental. És relativament proper als nostres llocs de residència –gairebé a tocar de casa- i els seus atractius naturals, paisatgístics i culturals el fan força interessant. Aquest recorregut, a diferència del que vàrem fer –des de Santa Coloma de Gramenet- pel vessant litoral on hi destaquen les pinedes i els pendents solejats, transcorre per zones –les que miren, principalment, a l’interior- més obagues, ombrívoles i feréstegues amb nombroses fonts (nosaltres en passarem per tres), i bosquets de roures, alzines, cirerers d’arboç i marfulls. Ens enfilarem a tres dels seus característics miradors: El turó del Pi Candeler (461 m), on hi ha les restes d’un antic poblat dels laietans, amb unes excel·lents vistes sobre el litoral del Maresme, les planes i valls del Vallès i el Barcelonès, la Serralada Litoral i els massissos del Montseny, Montserrat i Sant Llorenç del Munt; el turó on hi ha Sant Pere de Reixac (156 m) un molt bon mirador sobre la vall del Besos les seves infraestructures i actives poblacions i, finalment, el Turó de Moià (228 m) encarat al riu Ripoll –que baixa des de Sabadell, Barberà i Cerdanyola- i te, davant seu, la maltractada muntanya de Montcada.

 
Sant Pere de Reixac

Recorregut i dificultat.- Començarem la ruta a peu, des de Montcada (on hi haurem arribat en tren a l'estació de Montcada i Reixac). Travessarem el Besos (per un pont) i, a l’alçada de la Torre dels Conills, ens enfilarem per la vall del torrent de la Font del Tort. Continuarem pujant, passant per la font dels Caçadors, fins al nostre primer objectiu el turó del Pi Candeler on hi trobarem el poblat ibèric de les Maleses. Retornarem a la font dels Caçadors per continuar fins a la font dels Avellaners i l’església de Sant Pere de Reixac, el segon dels nostres objectius. Seguirem cap el coll de Moià (per on ja hi haurem passat a la pujada) i des d’allà ens enfilarem al Turó de Moià (o "les antenes de Montcada"), sobre la vall del Besos i la població de Montcada. Retornant fins al punt on hem iniciat la caminada.


Recorregut a Peu:


0h 00’. 00,00km. 40 m d’alçada. Estació Rodalies de Montcada i Reixac.

0h 40’. 02,30km. 84 m            . Font del Tort (Esmorzar).

1h 20’. 04,60km. 212 m           . Font dels Caçadors.

2h 15’. 06,90km. 461 m           . Turó del Pi Candeler i Poblat ibèric de les Maleses.

3h 00’. 09,20km. 212 m           . Retorn a la Font dels Caçadors.

3h 10’. 09,70km. 158 m           . Font dels Avellaners.

3h 25’. 10,50km. 156 m           . Església de Sant Pere de Reixac.

3h 45’. 11,70km. 228 m           . Turó de Moià.

4h 05’. 12,90km. 41 m             . Torre dels Conills (carretera de La Roca)

4h 30’. 13,50km. 40 m             . Restaurant “El Cisne” i Estació Rodalies de Montcada i Reixac.


El recorregut total com podeu comprovar és de 13,5 km. Els desnivells son d’uns +/- 320 m i la dificultat mitjana-baixa. Hi ha una primera pujada, relativament suau, des del Besos fins el Turó del Pi Candeler (Poblat ibèric) de poc més de 300 i una segona, molt més suau, des de Sant Pere de Reixac fins al Turó de Moià d’uns 80m. El temps estimat per a fer tota l’excursió, sense pauses ni aturades, és de 4 h 30’.
Després de dinar agafarem el tren a l’estació, que és a prop del restaurant, fins a Barcelona.


Dinar.- El dinar el farem a les 15 h, un cop acabada l'excursió, al restaurant “El Cisne” del carrer de Jaume I número 32 de MONTCADA I REIXAC, tel. 935 751 183. El preu del menú diari és d' 11 euros (amb el cafè inclòs).


Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. Hem de pensar, com ja és tradicional, que –si poden venir- en Llorenç, l’Antonio, en Zac i en Pepe Luí portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena I. les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.
Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets per al sol o el fred, cremes protectores per a la cara i els llavis i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.


Lloc i hora de trobada.- El viatge d’aproximació el farem amb el tren de Rodalies-Renfe de la línia R2 que surt de l’estació de Passeig de Gràcia a les 8h 05’ i arriba a Montcada i Reixac a les 8h 15’. L’hora de trobada serà doncs, al vestíbul gran on hi ha les taquilles principals, a les 7h 45’. Porteu, si la teniu, la tarja “Daurada” de RENFE per al descompte.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 13 de febrer, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª, el company que coordina aquesta sortida, més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem a l’hora de dinar.



EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

PRONÒSTIC PER LA 56ena XXR


Els mapes dels temps que s’espera per aquest dijous dibuixen una situació força incerta. 

Per una banda a part del anticicló resident a les Açores hi ha dues zones de altes pressions relatives una situada a les Illes Britàniques i l’altra al golf de Libia ambdues força fluixes, cosa que afavorirà que una falca de la potent borrasca de centre Europa baixi a unir-se a una baixa relativa que tenim davant de València.



Tot això vol dir que la bonança que gaudim aquest començament de setmana es converteixi en un pantà tèrmic i un marasme atmosfèric, amb la conseqüència que gaire bé segur tindrem unes temperatures que estaran entre els 9 i 10º i la humitat se situarà entre el 50 i el 70%. 

No és probable que plogui, però segurament tampoc lluirà el sol.






Conclusió: Com diuen en Castellà “Ajo i agua”

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.

ACTUALITZACIÓ


Del dimecres 15 d'abril

L'actualització que com a norma m'imposo cada vigília de XX, no te cap rellevància avui més enllà de que temperatura i humitat seran un pel més altes.

J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada