dimarts, 26 d’abril del 2016

CRIDA A LA 68ena SORTIDA XINO-XANO


CAMINADA PEL COLLSEROLA: PELS ENTORNS DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA I EL SOT DE LA CUA DEL BACALLÀ 


Data.- Dijous 5 de maig del 2016.

Tipus d’itinerari.- La proposta per a la sortida d’aquest mes –treta del mapa i guia excursionista del Parc Natural de la Serra de Collserola de l’Editorial Alpina- és un itinerari circular (que surt i retorna de l’estació “Baixador de Vallvidrera” dels FGC) que ens portarà del brogit de la carretera dels túnels de Vallvidrera a racons encantadors del Collserola com el pantà de Vallvidrera, les fonts de l’Espinagosa i de Can Llevallol, les boscúries espesses de Can Cuiàs, l’inhòspit sot anomenat la Cua del Bacallà i els Turons de Can Pasqual amb les seves vistes cap els dos vessants de la serra. 


Font de Can Llevallol
Recorregut i dificultat.- Sortirem de l’estació “Baixador de Vallvidrera” dels FGC (240 m d’alçada), travessarem la carretera i seguirem pel carrer Camí del Pantà remuntant la riera. Passarem per davant de la boca –tancada per una porta enreixada- de la Mina Grott (un antic túnel de quasi 1.290 m de llarg construït entre el 1855 i el 1865 per conduir l’aigua del pantà fins a Sarrià; quan aquest servei resultà innecessari, es condicionà el túnel per a la circulació d’un trenet elèctric que funcionà amb una gran popularitat des del 1908 al 1916). Una magnífica avinguda de plàtans, passant per la modernista Casa del Guarda i unes escales ens portaran fins la resclosa del Pantà de Vallvidrera (260 m d’alçada) la presa de maó va ser construïda, sota la direcció de l’arquitecte Elies Rogent, l’any 1864. En aquest lloc esmorzarem. Una passarel•la s’endinsa damunt l’aigua per a poder gaudir de l’entorn d’aquest insòlit indret. Per una de les ribes vorejarem l’embassament fins a la cua del pantà i agafarem el camí que s’endinsa en la vall tot remuntant el sot de la Font de l’Espinagosa fins que, al fons, arribem a aquesta font (340 m d’alt). Més o menys planejant continuarem, envoltats de bosc, fins a la Font de Can Llevallol (295 m d’alçada) un indret ombrívol i acollidor. El camí, ara més ample, pujarà fins al coll de Can Cuiàs (313 m d’alt) on hi trobarem la carretera BV-1468 que va de Sarrià fins a Molins de Rei. Un cop en aquest lloc –i quan ja portarem recorreguts uns 2,5 km- tenim l’opció de d’escurçar l’itinerari (en uns 3 quilòmetres) retornant a l’estació per la pista que, passant per Can Llevallol, hi baixa o be –l’elecció que recomanem- continuar el camí que va a Can Cuiàs, que veiem aturonada davant nostre, però deixant-lo aviat –en un revolt- per a continuar pujant en la mateixa direcció, per l’obaga del turó d’en Merlès. Als nostres peus i al fons de la vall hi ha l'anomenat Sot de la Cua del Bacallà on hi neix la riera de Vallvidrera. Guanyarem alçada per un alzinar frondós i inesperat, realment sorprenent, fins a Can Masdemont  (447 m d’alt). Quan siguem davant d’aquesta masia “okupada” (per on ja hi vàrem passar en la  49ena Xino-Xano el juny del 2014) trobarem una pista i les marques del GR 92 que hem de seguir, a la dreta, per l’ampli llom de la carena. Passarem pels Turons de Can Pasqual (467 m d’alt) i ja sense deixar el GR 92, vorejarem el col•legi Sagrada Família i arribarem fins l’estació del "Baixador de Vallvidrera" dels FGC i el restaurant "INOUT" on tenim previst dinar.




El recorregut total serà d’uns 7,5 km. Els desnivells acumulats son de +/- 280 m. I el temps que calculem emprarem per a fer la caminada (sense pauses ni aturades) d’unes 2h 30’. La dificultat la valorem com de mitjana-baixa.

Dinar.- Tenim encomanat lloc per a dinar, a les 14h , al restaurant “INOUT” del carrer Major del Rectoret, 2 de VALLVIDRERA  (a 300 m de l’estació), tel 932 800 985, http://www.inout-restaurant.com/ o http://www.inouthostel.com/ . El preu del menú és de 10 euros (aigua, vi, cafè i IVA inclòs).

Detall del restaurant INOUT
Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Llorenç, l’Antonio i en Zac –si poden venir- portaran “les gotes”, en Pep la bota amb vi, les tassetes, les culleretes i el sucre, l'Elena I. les olives, en Jaume i la Mª Rosa el termo amb cafè i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola. 
Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, aquells que els necessitin o desitgin, bastons.  

Lloc i hora de trobada.- El viatge el farem amb el tren del Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de la línia S1 que surt de la Plaça de Catalunya a les 8h 32’ i arriba al Baixador de Vallvidrera  a les 8h 48’. L’hora de trobada serà doncs, davant les màquines d’accés a les andanes del costat Rambles (més o menys sota del bar Zuric) de l’estació de Plaça de Catalunya, a les 8h 15’. Amb la Tarja T-10 o T-4 de la 1ª Zona es pot pagar el cost del bitllet. 

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins a darrera hora del dilluns 2 de maig contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- més que rés per tal de poder confirmar al restaurant (dimarts al matí) el nombre de comensals que serem, el dijous, a dinar.

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL





El que us vaig anticipar, sembla que es confirma. El passat dimarts pintava bé, doncs ara ja es pot anar més lluny.

Aquest dijous 5 de maig, pel que ens diuen els mapes meteorològics, ens llevarem amb núvols alts possiblement fragmentats (cabretes) però no hi ha indicis de que n’hi hagi de mitjans ni de baixos pel que es pot gairebé assegurar que no hi haurà cap mena de pluja, i potser a mig dia fins i tot gaudirem del sol.

El vent haurà estat tramuntana a la nit, però serà fluix i de xaloc al matí, girant a llevant a la tarda i vespre, però estranyament en un vent del segon quadrant a les nostres contrades, serà força sec (entre 38% i 34%) d'humitat relativa.
Les temperatures a la zona de Vallvidrera es mantindran entre 11º i 10º.
 

Conclusió: Fresqueta, però no ens mullarem ni passarem fred.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.



ACTUALITZACIÓ


Del dimarts 2 de maig
































No hi ha variació aparent al pronòstic anterior, tret de que la temperatura serà força més alta, cosa que ens afavoreix i ens congratula.
J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada