dissabte, 23 d’abril del 2016

SANT JORDI 2016

Sant Jordi de la pintora Montserrat Gudiol (1974).
 Palau de la Generalitat de Catalunya.
SANT JORDI PATRÓ DE CATALUNYA I DE L’ESCOLTISME

Dibuix del mateix Baden Powell que idealitza
 a un escolta seguint l'exemple de Sant Jordi
Va ser Baden-Powell, el fundador de l’escoltisme, qui va triar el cavaller Sant Jordi com a patró del seu moviment internacional adreçat als joves. Segons deia, un bon escolta ha de tenir les mateixes qualitats que un cavaller medieval (dels mítics o de llegenda perquè, pel que ara sabem, els de veritat eren força més desconsiderats i besties...): l’honor, la valentia, la lleialtat, el desinterès, el coratge físic i moral, la solidaritat, la fortalesa i la disposició per ajudar als altres.

Quan els rabassuts troncs que som ara érem tendres i joves plançons, els nostres caps, l’ ideari, els jocs i les activitats escoltistes varen intentar inculcar-nos aquets principis. Aquesta educació en els valors (que evidentment cal reconèixer no és, només, exclusiva de l’escoltisme) segur va influir en el nostre caràcter i forma d’entendre i enfocar la vida. Després –les conviccions, les circumstàncies, les situacions i la realitat manen...- tots hem fet via com hem sabut i pogut... però, en general, un cert pòsit de tot allò que varem aprendre i practicar de jovenets, segur, ens ha quedat. Com que ens coneixem (des de fa molts anys) no en tinc cap dubte.

Per les converses i “batalletes” que sovint ens expliquem i pel que, plegats, hem viscut –fins i tot en situacions professionals, personals o familiars ben adverses, difícils o complicades- m’atreviria a afirmar que gairebé tots i totes hem procurar, en els diferents àmbits de la vida, ser unes –bones- persones fidels a aquestes nobles virtuts. L’esforç, la humanitat, la companyonia i el respecte als altres, l’esperit de superació, la generositat, l’exemple del compromís, l’estimació i protecció a la natura i als altres, la cerca de l’excel•lència, l’honestedat, la solidaritat i uns ferm ideals... han estat referents que, amb més o menys encert, segur tots hem tingut en compte.

Per això en una diada com la d’avui podem dir que, com a catalans i com a escoltes i guies, tot el que Sant Jordi simbolitza és el nostre model i patró.

Gaudim –especialment enguany que la Diada cau en dissabte- de la bonica festa: regalem -regalem-nos- llibres i roses, tafanegem pels carrers, passeigs i places... les parades i l’ambient però, sobretot, sigueu –siguem i procurem fer als demés- molt i molt feliços. 

SALUT I UNA MOLT BONA DIADA DE SANT JORDI: Llibres, roses i petons !!! 

    

1 comentari:

  1. Gracies Pep ets mes que el R.Muntaner del Clan agrait pels teus comentaris i honorat al mateix temps

    ResponElimina