dimarts, 21 de febrer del 2017

PROPOSTA PER LA 76ena SORTIDA XINO-XANO


Passejada planera pels estanys i boscos de la Selva.

Dia dijous 2 de març.-

Tipus d’itinerari.- L’itinerari que es proposa s’inicia a l’estació de Sils, passa a la vora dels estanys de Sils, travessa diverses rieres i recs per ponts de vianants, visita el nucli antic de Maçanet de la Selva, s’endinsa en els boscos dels turons de Maçanet (primer d’alzines sureres i després de pis mediterranis), puja al Puig Martí on veurem una antiga torre de comunicacions, carena ja de baixada per camps de conreu, travessa un altre rec i el voreja per finalment dinar en un restaurant de un polígon industrial just al costat de l’estació de Tordera que ens servirà per prendre el tren de tornada un cop havent dinat. És una sortida un pel més llarga del habitual, però que transcorre per pistes forestals molt suaus i de bon caminar. Qualificació: Fàcil – Moderada.

Recorregut i dificultat.- L’aproximació fins a Sils la farem amb la R11 de Rodalies amb un Mitja Distància (MD15076) que surt de l’estació de Passeig de Gràcia a les 8:21 i que parant en poques estacions arriba a Sils a les 9:19.
Deixarem l’estació en direcció sud i travessem la sèquia de Sils per vorejar els estanys de Sils i tot seguit a 600 metres enfilar-nos en una torre de guaita del paratge. Continuarem un poc més enllà per al arribar a 1 quilòmetre de recorregut, al costat d’un amagatall d’observació d’aus, esmorzarem procurant no fer massa soroll (batalla perduda). Si tenim sort podrem veure ànecs de coll verd i aus d’altres famílies.
Travessarem el Rec Clar (que no és massa clar) i continuarem observant els boscos de pollancres i plàtans geomètricament arrenglerats que de ben segur van ser plantats en altre època per tal de fixar i sanejar els estanys. Travessarem també la riera de Pins i La Torderola ja en el terme municipal de Maçanet de la Selva entrant pel Polígon Industrial Puigtió amb la seva depuradora (no us espanteu, el poble no te res a veure amb aquesta benvinguda).
Als 3,5 quilòmetres d’haver començat el recorregut entrem en el nucli antic de Maçanet pujant pel carrer de Sils i després pel carrer Dolors arribant a l’Església de Sant Llorenç i passant per les escoles i el camp de futbol. En acabat el passeig urbà de 1,6 Km, ens encaminarem travessant la C-35 cap la urbanització Bellavista, que un cop passada creuarem per sobre de l’autopista AP-7 quan haurem acumulat 6,3 quilòmetres de Xino Xano.
Torre de comunicacions òptiques
Ens endinsarem pels boscos d’alzina surera dels turons de Maçanet pujant suaument i passant per diverses masies com Can Seguers, Can Pradell de Mili i Ca l’Artigues. Als 7,9 quilòmetres de recorregut trobarem el desviament que mena a Puig Marí. Aquí el “camió escombra” s’aturarà i els que vulguin enfilaran un corriol que en 300 metres ens porta al Puig Marí on hi ha una torre de comunicacions òptiques força ben conservada (o potser restaurada) que va ser el sistema de comunicacions ràpides institucionals abans del descobriment de la telegrafia elèctrica.
Tornats a la pista principal continuarem ara carenant en baixada passant per Can Vilar, pel Turó de la Dona Morta (cap als 10,5 Km), pel Turó d’en Minguet, per Can Sureda. Tota aquesta carena ens deixarà la Vall Lloparda a la nostra esquerra i la vall del Tordera a la dreta amb unes vistes del Montseny pràcticament durant tota l’excursió.
Als 12 quilòmetres de recorregut trobem els camps de conreu del Mas Julià, un quilòmetre més avall passem per una gossera i a 300 metres l’entrada senyorial de Can Peira, després Can Gener i Can Verges. Finalment a quasi 14 Km trobem la GI-512 que ve d’Hostalric i va a Tordera, carretera que seguirem durant 400 metres fins l’entrada al Polígon Industrial Can Verdalet en el que entrarem i vorejant el Torrent de Vall-Lloparda trobarem,  després de 14,9 quilòmetres d’excursió, l’aparcament del restaurant Beltran 9 on dinarem.
Acabats de dinar i a uns 100 metres arribarem a l’estació de Tordera on intentarem prendre un Rodalies de la línia R-1 que passa a les 16:11 i si no el de les 16:42. Aquesta vegada, parant en totes les estacions, arribarem a Barcelona - Plaça de Catalunya a les 17:47 o a les 18:07 respectivament. Si no és que cau la catenària, és clar.

Logística.- Pels que disposin de GPS, aquest itinerari està documentat en Wikiloc sota el vincle següent: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13165848 perquè es tracta d’una variació d’aquest “track”. En el nostre itinerari fem un parell de modificacions que escurcen el recorregut passant a ser de 14,9 quilòmetres en lloc dels 15,62 Km de l’original.
En aquesta Xino Xano disposarem de vehicle escombra, patrocinat per l’Enric, pels que facin “figa” (i només per ells) a mig camí. Advertència: No valen excuses de mal caminador. L’Enric i la Carme s’incorporaran a la comitiva probablement a la vora de Maçanet, però donat que tot el recorregut és accessible a vehicles “Tot camí” seran ells els que ens aplegaran venint des de Sils. Es prega a aquells que van ser especialistes en deixar senyals de pista que es posin “les piles” per col·laborar més enllà de les socorregudes engrunes de pa.

Dinar i pressupost.- Com ja s’ha dit el dinar serà en un restaurant “de polígon” que acompleix en el seu aspecte, confort i preu als cànons habituals en aquest tipus de menjadores, però que contràriament al que caldria esperar serveix uns dinars casolans molt i molt autèntics.
Es tracta del Beltràn 9 que no té pàgina web però que dispensa el tracte que un espera de la família que el regenta. El preu del menú és de 8,95 € el que dona com a resultat Cerveses + Menú + Cafès + Propina = 12 € per cap. Per tant pressupost total pels que anirem en tren amb Targeta Daurada 5,65+3,70+12=21,35 € (Anada, Tornada i Beltran9, Sigalons a part)

Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi i confiem que un ànima caritativa porti el cafè.
Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Serà convenient portar recanvi per si algú o alguna fica la pota en qualsevol rec. Barrets i cremes protectores per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. No es preveu que calguin bastons. Però aquells que tinguin poca confiança en els seus genolls no estarà de més que els agafin.

Lloc i hora de trobada.-


El lloc de trobada dels que sortirem de Barcelona serà a les 8:00h –puntuals- a l’Estació de Passeig de Gràcia al vestíbul davant de les finestretes * El tren surt a les 8:21 però cal temps per comprar els bitllets (sobre tot si no hi fos ningú a la finestreta).
Els companys del Maresme poden optar a prendre un rodalies que passa:
Per Premià a les 7:54, per Vilassar a les 7:57, per Cabrera a les 7:59 i arriba a Maçanet Massanes a les 8:58 A on podran esperar el pas a les 9:13 del MD que ens portarà als de Barcelona i tots plegats arribarem a Sils a les 9:19.
Com a alternativa, els Maresmencs poden contactar amb en Surdé que si es troba bé a les hores, m’ha confessat que té moltes ganes de fer la excursió en el seu cotxe.

Inscripcions.- Tots els que esteu interessats en participar en la sortida XX us prego que ho confirmeu abans del dimarts 28 de febrer de 2017, al meu correu per a poder confirmar al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.

Salut i fins dijous 2 de març,
Joan Miquel


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL 










Aquest dijous 2 s'espera un dia típicament anticiclònic. A Sils a les 8 del matí el dia es llevarà amb núvols alts que aniran desapareixent amb un fluix vent del nord, "tramontaneta" gosaria dir, circumstància que afavorirà l'augment de la temperatura.
Així ens trobarem que la temperatura probablement serà de 9º al arribar a Sils i progressivament assolirà els 20º o més a primera hora de la tarda. Tot això no només per efecte de la insolació sinó també perquè després de les 10 del matí es produirà un canvi de vent a migjorn, que lògicament serà un pel més calent que el del nord.

Conclusió: Barrets i crema solar, i vestimenta a capes per poder anar treient-la a mida que augmenti la temperatura.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada