dissabte, 28 d’octubre del 2017

CRIDA A LA 81ena SORTIDA XINO-XANO

Panorama des de La Figuera, al fons el Tagamanent i la vall del Congost


CAMINADA PEL PONENT DEL PLA DE LA CALMA:
Pla de Bassau, Sant Cebrià de la Mora, El Clot, La Figuera i ermita de Sant Isidre, Pla de les Quatre Alzines, El Cafè, Pla de Bassau.


Data.-  Dijous 16 de novembre de 2017

Tipus d’itinerari.-  El llarg altiplà de La Calma, suaument ondulat ple de prats i landes, és probablement una de les regions més singulars del massís del Montseny. El paisatge, molt influït per l’altitud i l’extensa panoràmica que s’hi domina, és sorprenent i d’una estranya bellesa. La ruta que us proposem, en la sortida d’aquest mes, transcorre per la part altra del vessant nord-oest del Pla de la Calma, amb bones vistes sobre els Pirineus, els Cingles de Bertí i Montserrat. Passarem per llocs i indrets força variats: prats i boscos, rieres i serrats, antigues parròquies, capelles i masies, indrets emblemàtics com La Figuera –refugi de poetes, escriptors, musics i artistes com Maragall, Rusiñol, Casas, Lluís Millet, Josep Pijoan, o Amadeu Vives- o El Cafè dels Carlins, avui unes runes en un lloc de pas dalt del Pla de la Calma, que guarden el secret del munt d’històries viscudes entre les seves pedres. És una excursió circular que surt i retorna al Pla de Bassau. Si el bon temps ens hi acompanya segur que gaudirem de la caminada i ens ho passarem d’ allò més bé.
   
Recorregut de la caminada. Mapa gentilesa de fermuntanya.blogpost.com.es
Per ampliar el mapa cliqueu damunt la imatge.




Recorregut i dificultat.-

La aproximació:  Sortirem de Barcelona  per la C-17, direcció Vic, fins passat Aiguafreda on deixarem l'autovia. Anirem a buscar la carretera BV 5301 per, passat El Brull, arribar a Collformic. A partir d’aquí agafarem la pista forestal que surt del mateix coll i va cap el Pla de la Calma, la pista és apte per a qualsevol tipus de vehicle. Desprès de 3,7 kilòmetres arribarem al Pla de Bassau on hi estacionarem els cotxes per començar la caminada.

Recorregut a peu: 
0h 00’. 0,0 km.- Pla de Bassau (1.151 m d’alt). Seguim la pista forestal, que  surt a la dreta de la que ens a portat aquí amb el cotxe; com a referència hi ha un senyal, a la dreta, que indica pas exclusiu a veïns i a pocs metres hi ha un cadenat. Iniciem la caminada en baixada.

Pla de Bassau

0h 20’. 0,9 km.- La Caseta (1.078 m d’alt), masia no habitada però habitable. Coneguda, també, per la La Caseta del Clot o de la Mora i més antigament com la Casa Xica d'en Parramón, segurament es construí als segles XVII i XVIII. La casa, amb una gran noguera al davant, està envoltada de camps de conreus -actualment en desús- i, a tocar de la pista, hi ha una gran bassa. Aquí comencem a fer algunes dreceres per tallar els rèbols que el vell camí de carro va fent per suavitzar la baixada.



La Caseta amb la gran noguera al davant.

0h 40’. 2,0 km.- Sant Cebrià de la Mora (976 m d’alt) En vint minuts hem baixat 100 m i arribem a una ermita –dels segles XI-XII-, encara en força bon estat de conservació, en un entorn net i polit. El lloc ofereix un bonic panorama sobre el Pirineu i les muntanyes i valls de l’entorn.

Sant Cebrià de la Mora

0h 55’. 2,6 km.- La Mora – El Clot (936 m d’alt), conjunt d’ edificis que formen una única masia. La voltem deixant-la a la nostra esquerra. Ara abandonem la pista forestal i agafem un corriol, que travessa un parell de torrents, el Sot del Rió 
(881 m d’alt, 2,9 km) i el Sot del Pont (862 m d’alt, 3,3 km) -entre els quals hi ha l’anomenada Carena Xica- fins a tornar a trobar-nos amb una nova pista forestal, 
1h 30’.- Pista forestal (895 m d’alt, 4,0 km) que seguirem a la dreta.

Ermita de Sant Isidre
1h 45’. 4,9 km.- Arribem a La Figuera (893 m d’alt), que actualment es fa servir com a corral pel bestiar, i la petita ermita de Sant Isidre. La Figuera és un lloc emblemàtic per al país doncs, a finals del segle XIX i començaments del XX, hi van fer llargues estades diferents personatges de la cultura catalana. Prop de la casa hi ha la vella capella de Sant Isidre del segle XVIII.

La Figuera

2h 00’.- Continuem cap a la dreta, pel mig de prats, vers la Carena de La Parera fins que arribem a la casa d’aquest nom. 
2h 10’. 5,2 km.- La Parera (920 m d’alt) casa abandonada situada en un replà amb grans vistes. Aquí retrobem una pista forestal que seguirem, ara ja amb lleugera pujada, a l’esquerra -direcció E.- 


La Parera
2h 45’. 5,8 km.- La Bauma (Can Pere Coix) (955 m d’alt). Tot i que és una mica difícil de trobar –està situada sota mateix d’una gran roca que esta just al costat dret de la pista-. Aquesta curiosa casa troglodita construïda sota d’una balma, avui totalment enrunada, és una construcció del segle XVII.

La Bauma o Can Pere Coix

3h 10’. 6,7 km.- Els Quatre Caus (1.041 m d’alt), aquest indret sembla havia sigut una antiga pedrera ara abandonada. 
3h 15’. 7,0 km.- Pla de les Quatre Alzines (1.060 m d’alt). Seguim per la pista, sense pèrdua, deixant a la dreta les runes del Corral d’en Perera (7,8 km), fins arribar al 
3h 55’. 8,9 km.- Pla del Cafè (1.195 m d’alt). Bonic pla rodejat de prats i amb les runes d’una antiga casa -la Casa de les Lloses- que feia d’hostal, conegut com el Cafè dels Carlins. Ofereix grans vistes sobre el Matagalls i el massís del Turó de l’Home.

Runes del Cafè dels Carlins. Al fons, a l'esquerra, el Matagalls
 i, a la dreta, les Agudes i el Turó de l'Home.

4h 20’. 10,2 km.- Pla de Bassau (1.151 m d’alçada). Final de l'excursió a peu.

El recorregut, a peu, total de la caminada és d’uns 10,2 km amb un desnivell acumulat de +/- 389 m i un temps total, amb pauses i aturades, d’unes 5 h o 5h 30’.

La dificultat, la qualificaríem de mitjana-baixa. L’ excursió, no és “forta” ni difícil, però si –pels seu recorregut i els molts llocs per on passarem- una mica llarga. Hem calculat, només en fer la caminada, una mica més de 4h, cal afegir-hi el temps que emprarem en l’esmorzar, les pauses i les visites als diferents llocs. Així estimem que possiblement, des de que comencem l’excursió fins que l’acabem, podem estar-hi unes 5h o 5h 30’. Per a poder dinar a una hora raonable –les 14h 30’- ens caldrà, doncs, matinar.  

Dinar.- El dinar el farem, a les 14h 30’, al restaurant Collformic, Ctra. de SEVA a PALAUTORDERA km 26,5. tel. 93 884 10 89. EL BRULL http://www.collformic.net/restaurant.html. Els dies feiners, fan un menú –amb beguda i IVA inclòs- a 11 euros

Restaurant Collformic

Equip necessari.-
Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Pep portarà la bota amb vi. Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, els que en necessitin o en tinguin, els bastons. 

Lloc i hora de trobada.-  Farem el recorregut d'aproximació, fins a Collformic i el Pla de Bassau, en cotxes. Caldrà, doncs, anar confirmant uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- els qui serem i amb els vehicles que hi anirem.  Com que tenim intenció de començar la caminada sobre les 9 h –per a poder dinar a les 14h 30’- ens caldrà matinar. El lloc de trobada, dels de Barcelona, serà a les 7h del matí, puntuals, a Travessera de Gràcia/Llepant.

Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, abans de darrera hora del dissabte 11 de novembre, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida-, per a poder confirmar al llarg del matí del diumenge 12 –els dilluns i dimarts tenen tancat- al restaurant, el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.

Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL 



Demà dijous al ponent del Pla de la Calma farà força fred a l’hora de començar la caminada. Es pronostica que hi hagi una temperatura de 2º al Pla de Bassau. El cel estarà un pel ennuvolat per núvols alts i mitjans però la tendència és que anirà aclarint al llarg del matí i que farà sol a la tarda, encara que la temperatura que augmentarà fins els 11º a migdia baixarà als 10º a l’hora de dinar.

NO S’ADMETEN RECLAMACIONS
J.M 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada