dimarts, 31 de desembre del 2019

CRIDA A LA 103ena SORTIDA XINO-XANO


Cim i creu del Matagalls a l'hivern.



ASCENSIÓ AL MATAGALLS (via Pla de la Barraca) O PASSEJADA PER ALGUNS INDRETS DEL PLA DE LA CALMA


Data.- Dijous 16 de gener 2020.


Tipus d’itinerari.- També en aquesta ocasió, en certa manera, repetirem dues xino-xanos que ja havíem fet. La número 16, del maig del 2011 i la número 51, del novembre del 2014.

En la primera, aquella en la qual el "cap de colla" anava repetint en diverses trams del recorregut: “només ens falten 3 km per arribar...”, efectuàrem la travessa al Pla de la Calma des de Coll Formic fins dalt del Tagamanent, acabant a El Figaró.

La segona va ser la mítica ascensió al Matagalls, pel Pla de la Barraca, carenejant -un cop assolit el cim- fins a sobre de Sant Segimon i retornant, per la pista, a Coll Formic. Alguns dels participants, menys aguerrits, no van fer el cim i un cop al Pla de la Barraca, varen baixar per la fageda (era en plena tardor) i les fonts del Sot de la Fagetona fins a trobar la pista que comunica Sant Segimon amb Coll Formic.

En la sortida que us proposem ara farem quelcom semblant. Els més “canyers” del grup pujaran al Matagalls i aquells que -després dels àpats de Nadal, Sant Esteve, Any Nou i Reis- necessitin una activitat més suau aniran, amb el suport d’alguns cotxes, a visitar alguns dels indrets d’interès del Pla de la Calma (la Barraca d’en Ramón, al Turó del Poniol, on hi ha una estela neolítica; les runes de l’antic i mític hostal conegut com “El Cafè”; el monumental faig de Can Figuera; Cal Agustí on hi ha un museu de la vida rural -llàstima que entre setmana està tancat- i, si el dia i les ganes hi acompanyen, pujar -passant per les runes i el mirador de Sant Martí- fins dalt del Tagamanent).

Desprès ens aplegarem tots, a les 14h, per dinar al restaurant de Coll Formic.

Pensem que és una bona proposta de xino-xano, al gust de tothom, per començar l'any.


Recorregut i dificultat.- L'aproximació fins al lloc on començarem les caminades, Coll Formic, la farem en cotxes.

Per anar a Coll Formic, els qui sortim de Barcelona, agafarem la Meridiana cap a Granollers i per la C-17 continuarem en direcció Vic. Deixarem l’autovia a la sortida 49: “Tona, Sant Miquel de Balenyà, Seva”. A l’alçada del restaurant i estació de servei “Quatre carreteres”, prendrem la BV-5303 cap a Sant Miquel de Balenyà. Travessat aquest poble continuarem fins a Seva, on deixarem la carretera per on anem i agafarem la BV-5301 en direcció a El Brull, uns quilòmetres més enllà un cop passat El Brull, arribarem a Coll Formic, on hi aparcarem els cotxes.


Coll Formic des de la pujada al Pla de la Barraca. A la dreta el pàrquing i,
al mig de la foto -pujant per sobre del restaurant-, la pista que va al Pla de la Calma 

Esmorzarem, prop del coll, a la Creu de Coll Formic que commemora l’afusellament, l’any 1874 a mans dels carlins d’en Tristany, de 110 liberals fugitius del setge i la caiguda de Vic.


Després d’esmorzar, començarem les caminades. Els uns a peu, serrat amunt, cap el Pla de la Barraca i el Matagalls i els altres, retornant al pàrquing i (amb els cotxes) enfilant la pista que s’endinsa pel Pla de la Calma per anar fent les visites als llocs d’interès que hem esmentat.

Opció 1.- La pujada al Matagalls des de Coll Formic son, entre anar i tornar, uns 8 km amb un desnivell de +/- 600 m, amb algunes pujades fortes. El temps estimat, sense pauses ni aturades, és d’unes 3 h: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/collformic-matagalls-1603049. De retorn, un cop al Pla de la Barraca, ens desviarem tot voltant el Turó d'en Besa per la fageda i les fonts del Sot de la Fagetona baixant fins a la pista que, des de Sant Segimon, porta a Coll Formic. El recorregut total, fent aquesta variant, és d'uns 9,5 km i el temps estimat -sense pauses ni aturades- de 3h 45'. La dificultat és mitjana-alta.

Pastures al Pla de la Barraca, des del camí al Matagalls




La Creu de Matagalls és la tercera cota més alta del Montseny i un dels millors miradors del país. Amb una excel·lent visió a vol d'ocell de la vall de Viladrau, la plana de Vic, les Guilleries, la Calma i la vall de la Tordera.

Arribant al cim del Matagalls, en un dia d'hivern

Opció 2.- Els qui vagin al Pla de la Calma, aniran fent aturades -al llarg dels 12 km de la pista que el travessa- per anar visitant, a peu, alguns dels diferents llocs d’interès que hi ha en el decurs de la ruta:

-       A - Pla i runes del “Cafè”.  Recorregut 200 m, desnivell de +/-10 m.


    B - Faig de Can Figuera.- A peu de pista.

El faig de Can Figuera, a l'hivern

    C - Cabana d’en Ramón al Turó de Poniol on hi ha l’Estela neolítica. Uns 2 km i un desnivell d’uns +/- 20 m.
Cabana d'en Ramón i, on hi ha l'estelada, cim del Turó de Poniol
L'estela del Pla de la Calma en la seva ubicació dins la Cabana d'en Ramón

-      D - Cal Agustí.- A peu de pista.




E - Pujada al Tagamanent des del Collet de Sant Martí.- Recorregut 3,6 km, desnivell +/- 94 m. https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/turo-de-tagamanent-amb-nens-des-del-collet-de-sant-marti-9638491

El Tagamanent des del Collet de Sant Martí
Restes de la capella de Sant Martí,
 camí del cim del Tagamanent
Santa Maria i restes del castell del Tagamanent

En total el recorregut a peu, dels qui triïn anar al Pla de la Calma i pujar al Tagamanent, és de 5,8 km amb uns desnivells acumulats de +/- 124 m. La dificultat és baixa.

Les X indiquen els diferents llocs a visitar




El massís de la Calma és la regió més singular del Montseny. Està coronat per un llarg altiplà (l'anomenat Pla de la Calma) on dominen els prats i les landes, amb un paisatge sorprenent i d'estranya bellesa.


Dinar.- El dinar el farem, a les 14h, al restaurant que hi ha a Coll Formic a la mateixa carretera que va de Seva a Palautordera s/n, tel 93 884 10 89, www.collformic.net o https://guiacat.cat/restaurant/coll-formic-brull.  Obren de dimecres a diumenge i fan un menú diari a un preu de 12 euros.





Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i la caminada. En Jaume i la Mª Rosa portaran el cafè; en Llorenç i en Zac “les gotes”, en Pep la bota amb vi, l'Elena i en Pedro les olives i en Joan –el nostre socorrista- la farmaciola.

Roba i calçat adequats al temps i recorregut i bastons (qui en vulgui dur). Barrets, “boes”, bufandes, passamuntanyes i crema protectora per al sol o el fred i –si assenyala pluja- paraigües o capelina.


Lloc i hora de trobada.- Ja s’ha dit que farem l’ “aproximació”, fins al lloc on iniciarem la caminada, en cotxes. Aquests propers dies, doncs, caldrà anar concretant per Internet, en funció dels qui hi anem, el nombre de vehicles que necessitem i la distribució i “repartiment” dels xino-xaners/es en els mateixos.

Per tant, si us plau, confirmeu el més aviat possible l’assistència i –si és el cas- la disponibilitat de vehicle per tal de que els coordinadors organitzin la logística de transport.

L'hora de trobada, per als qui sortim de la Travessera/Llepant de Barcelona, serà a les 7h 45’ del matí. Per als qui veniu d’altres llocs (Mollet o el Maresme) el segon lloc de trobada serà, ja a Coll Formic, sobre les 9h 15’ (al pàrquing que hi ha una mica abans d'arribar al restaurant).


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer, fins al migdia del dimarts 14 de gener contestant ("respondre a tots") el correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Josep Mª o en Pep -els companys que coordinen aquesta sortida-; més que res per tal de poder confirmar al restaurant (dimecres al matí) el nombre de comensals que serem dijous a dinar.


Fins llavors, doncs, unes molts Felices Festes i una forta abraçada.




EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL


El pronòstic pel proper dijous 16, sembla en principi senzill. Estarem probablement encara en situació anticiclònica i les altes pressions bloquejaran  qualsevol canvi atmosfèric sobtat. Així les coses, es pot albirar que a Montseny gaudirem de temps assolellat si bé que aquest sol que es passejarà amb poc angle sobre l’horitzó, com correspon a l’estació de l’any, no aconseguirà escalfar massa l’ambient i des de Coll Formic a Matagalls o al Pla de la Calma patirem una mica de fred (depenent de la sensibilitat de cadascú, és clar).




Els mapes pel dijous mostren que hi haurà un anticicló centrat a Jaén (pam amunt, pam avall) i que les isòbares que aquesta àrea d’altes pressions comporta, mouran poc aire de llevant amb força 1 (aprox. 9 Km/h) i que aquesta brisa serà poc humida degut a la escassa diferència de temperatura del mar i l’atmosfera. Una humitat que, això sí, quedarà retinguda a les valls perquè hi haurà inversió tèrmica fins cap allà migdia quan la temperatura de la superfície superarà a la dels nivells alts.

La temperatura que podem esperar a Coll Formic quan comencem a caminar, és de 3º a 5º depenent de l’hora, donat que a les sis del matí només hi haurà 1º positiu i el sol es llevarà a un quart de nou (aquesta dada és la única en aquest pronòstic que és absolutament segura) i no serà fins llavors que començarà a escalfar l’ambient.

Al Pla de la Calma, la temperatura no diferirà gaire del Coll, esperant-se entre 9º i 12º a l’hora de dinar i pel que fa a Matagalls, tot i els seus gairebé 1.700 metres d’alçaria la temperatura no baixarà dels 10º degut a la inversió tèrmica mencionada.

Conclusió: No oblidem els barrets, gorres i capells no només pel fred sinó també pel sol i la roba d’abric en funció de les sensacions de cadascú.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS

J.M.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada