dissabte, 25 de maig del 2019

CRIDA A LA 97ena SORTIDA XINO-XANO


Dolmen de Ca l'Arenes


PASSEJADA PEL CORREDOR: CAN BOSC -  FONT DEL FERRO – CAN MILOCA  - DOLMEN DE CA L’ARENES – CA L’ARENES - SANTUARI DEL CORREDOR


Data.- Dijous 6 de juny de 2019.


Tipus d’itinerari.- El Corredor ens mostra el gran contrast paisatgístic entre l’arbrat i la vegetació del vessant de marina i el d’interior, entre la solana i l’obaga. Més pins que alzines i molt poc sotabosc al costat de mar, i alzines i boix amb abundant presència d’heures i molsa a la banda vallesana. Un contrast que fa que les passejades siguin un dels grans atractius del Parc del Montnegre i el Corredor. L’altre és la presència del terreny granític amb els seus camins de sauló, còmodes per al senderista, ja que amb aquesta terra no hi ha forts pendents i els megàlits naturals i de formes arrodonides que es troben arreu.

L’activitat humana hi és present des de fa segles: santuaris, velles masies, pous de glaç, antigues canteres,... I un element patrimonial que trenca totes les proporcions del temps i ens trasllada al moment en què l’home va posar el peu, per primera vegada, a aquestes contrades: el dolmen de ca l’Arenes.

El recorregut transcorre per un itinerari, en gran part senyalitzat, de camins i pistes forestals envoltats de bosc.

La ruta clàssica d’aquesta excursió, un cop al dolmen, continua ascendint fins al Santuari del Corredor i retorna, per la pista o el GR-92, fins a Can Bosc (amb un recorregut de prop de 12 km i uns desnivells de +/- 425 m, veieu el mapa adjunt). Nosaltres l’escurçarem una mica i en “suavitzarem” els desnivells (la que proposem te uns 6,5 km i +/- 180 m de desnivell en les pendents acumulades). Però, si l' horari ens ho permet, un cop de tornada a Can Bosc -amb els cotxes- si que ens arribarem al Santuari del Corredor. Una “llicència” que com a “iaios” ens podem permetre.

El recorregut "clàssic" d'aquesta excursió nosaltres, però, l'escurçarem... 
(més o menys pel punt 5, anant a trobar el GR-92, per retornar a Can Bosc).

El Santuari de la Mare de Déu del Socors, conegut popularment com "El Corredor", es troba al punt més alt de la serralada d’aquest mateix nom.

El lloc és situat a 642 m d'alçada sobre el nivell del mar. L’església és un edifici d’estil gòtic tardà, construït a finals del segle XVI. L'origen del santuari sembla que va ser una capella que, cap el 1530, va construir el pagès Salvi Arenes, precisament d'una de les cases per on passaren, Ca l'Arenes, de la parròquia de Sant Andreu del Far.

Santuari de El Corredor


Recorregut i dificultat.-

Aproximació.- Anirem i tornarem en cotxes. Sortirem de Barcelona per la C-33 direcció Granollers i Llinars del Vallès. Un cop a Llinars ens desviarem per la carretera B -510 que, per Dosrius, porta a Mataró. Al cap d’uns 2 km, cal desviar-se -al Coll de Can Bordoi- a l’esquerra, per la pista que condueix al Santuari del Corredor. Aparcarem el cotxes en un espai que hi ha prop de la masia de Can Bosc del Far.

Itinerari a peu.-  Un cop aparcats els cotxes començarem la caminada. 


0,00 km.- El punt d'inici de l'itinerari es troba al mateix aparcament de Can Bosc del Far, un dels masos més important d’aquest entorn (era l’antiga residència d’estiueig dels comtes de Bell-lloc i està documentada des del 1565). Un pal indica la ruta. Cal seguir les marques verdes del SL C-80 o les blaves de l’Itinerari del Parc, deixem a la dreta una gran esplanada i entrem al bosc.


Can Bosc del Far, punt d'inici i final de la caminada


Seguim el camí, perfectament senyalitzat, fins arribar -després d’uns quants revolts- al Pou de Gel de Can Bosc. Un pou relativament gran que era un dels cinc pous de glaç dels que disposava -entre els segles XVIII i començaments del XX- la població de Dosrius.


Restes del Pou de Glaç de Can Bosc

0,60 km.- Tornem  al camí principal fins arribar a la Font del Ferro (restaurada l'any 2005) en un indret envoltat de verns, gatells, grèvols, àlbers i saüquers. Molt a prop, mig amagada entre la vegetació, hi ha una antiga pedrera. El camí continua, ara amb una mica de pujada força còmoda i sense massa dificultats.


Vista general de la Font del Ferro on esmorzarem.
Detall de la Font del Ferro

1,00 km.- Cal arribar a l'encreuament amb la pista des d'on surt el desviament que porta a la masia de can Miloca, voltada de camps. Des d’aquí podem observar unes bones panoràmiques del Montseny, per un costat i de les muntanyes del Corredor, molt més properes. Les característiques alzines sureres pelades del suro resulten sempre boniques de veure.

Continuem uns metres més i anem baixant per un sender que surt de l'esquerra. El camí voreja alguns sòcols de sauló, tot creuant un bosc d’alzines sureres fins a tocar del torrent. Una exuberant vegetació dona la sensació de trobar-nos en mig de la selva.



2,40 km.- Tots els senyals ens condueixen fins a una esplanada on hi ha el dolmen de Ca l'Arenes. Va ser descobert l'any 1997 i posteriorment restaurant els anys 2006 i 2007. Conserva la càmera i la coberta, pràcticament complerta, ell corredor d'entrada, el túmul lateral i un petit cromlec (cercle o el·lipse exterior a la tomba, format amb grans pedres verticals, que ajudava a sostenir el túmul de terra que la cobria). Té una antiguitat d'uns 5.000 anys i, sembla, va ser una tomba monumental col·lectiva i amb un gran simbolisme, record als avantpassats i afermament al territori. Un  plafó informatiu ens en dona una acurada explicació.





Reprenem la ruta pel camí que ens portarà directament al Ca l’Arenes. Desfem el camí fins al trencall, no seguirem les marques que ens portarien cap al santuari, a la nostra esquerra, sinó que tornem a baixar tot girant a mà dreta. Fins a la masia de Ca l’Arenes - on ens dirigim- no trobem marques que ens ajudin, però no és un tram gens perdedor.

Travessem el torrent del Sot del Fangar amb alts plataners i abundant vegetació de ribera. 


El Sot del Fangar

3,40 km.- Un cop passada una presa, en desús i totalment plena de sediments, ens trobem l’única bifurcació en la qual hem de prendre el trencall de l’esquerra, que passa pel lateral de la
masia de Ca l’Arenes. El pati interior és digne de visita, així com les eroles –feixes i camps de farratge– del voltant.


Ca l'Arenes

Passada aquesta casa, continuem fins a trobar la pista -per on hem vingut a primera hora del matí- que va des de Can Bosc, fins al Santuari del Corredor.

4,50.- Un cop a aquesta pista, més transitada, girarem a la dreta fins arribar a Can Bosc.

6,50 km.- Can Bosc i l’aparcament on hem deixat els cotxes. Final de la passejada.

Amb els vehicles, si l’horari ens ho permet, ens arribarem fins al Santuari del Corredor. Ja hi hem estat en una sortida anterior, però és un indret força serè i (entre setmana) tranquil i, en aquest lloc emblemàtic, donarem per acabada -a falta del dinar, clar- l’excursió.

El recorregut total de la caminada és d’uns 6,5 km, amb uns desnivells acumulats de  +/- 180 m. La dificultat és baixa.

Per ampliar, cliqueu damunt de la imatge




Dinar.- El dinar el farem, a les 14 h, al restaurant “Mas del Mogent” a la carretera de Dosrius s/n de LLINARS DEL VALLÉS, tel. 938 46 06 55,

Els dies feiners fan un menú (IVA inclòs) a un preu de 12 euros.

Restaurant Mas del Mogent



Equip necessari.- Cal portar l'entrepà i l'aigua que hom calculi pot necessitar per a l'esmorzar i l’excursió. En Pep portarà la bota amb vi. Cal dur roba i calçat adequats al temps i recorregut. Barrets i cremes protectores per al sol (si en fa) i –si assenyala pluja- paraigües o capelina. I, els que en necessitin o en tinguin, els bastons.


Lloc i hora de trobada.- Farem el recorregut d'aproximació, d’anada i tornada de l’excursió, en cotxes. Caldrà, doncs, anar confirmant uns dies abans –per telèfon o correu electrònic- els qui serem i amb els vehicles que hi anirem. El lloc de trobada a Barcelona serà el mateix dijous 6 de juny, a les 7h 45’ (puntuals), a Travessera de Gràcia/ Lepant.


Inscripcions.- Tots aquells que encara no heu confirmat la vostra assistència ho podeu fer abans del vespre del dimarts 4 de juny, contestant al correu on anunciem l’excursió, trucant o escrivint un correu a en Pep -el company que coordina aquesta sortida- i així poder confirmar, dimecres (els dimarts tenen tancat), al restaurant el nombre de comensals que serem el dijous a dinar.


Una abraçada.


EL TEMPS D'EN JOAN MIQUEL

El proper dijous 6, als boscos del prelitoral de darrera del Maresme, pot ser que faci sol, però hores d’ara no és garantit.



El dia es presentarà a Barcelona amb risc de pluja al matí. Aquesta vegada, com passa sovint, el perill vindrà de Madrid. Hi haurà una baixa, una mini borrasca podríem dir, que escombrarà la península en diagonal entrant pel sud de Portugal i que a les sis del matí seurà a sobre de Madrid. A la serralada prelitoral a aquella hora i probablement tot el matí farà sol, però a mig dia s’aixecarà el vent de sud de uns 15 nusos i, és clar, al Corredor hi haurà corrent d’aire.

Amb aquestes condicions, aire humit entre 19 i 23º i una baixa a sobre, no se sap que pot passar. Tot dependrà de la temperatura que porti aquesta “borrasqueta”.

Conclusió: Aneu lleugers de roba, porteu barrets o gorres i potser protecció solar, però no us oblideu de la capelina a la motxilla.

La probabilitat d'aquest pronòstic és del 60%, de moment.


NO S’ADMETEN RECLAMACIONS


J.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada